CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'da Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında dün sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonda aralarında iş adamı, doktor, eğitimci ve esnafın bulunduğu 27 kişinin ellerine kelepçe takılarak gözaltına alınmasına tepki gösterdi. CHP Grup Başkan Vekili Özel, "Hukukun siyasallaştırılması ve bir intikam aracı haline getirilmesi kabul edilemez" dedi.
Manisa'da gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan kişilerin Manisa'nın ticari ve sosyal hayatının önemli ve tanınmış isimleri olduğunun altını çizen Özel, şöyle konuştu: "Bunlar Manisa'da çok çeşitli meslek gruplarında başarılı çalışmaları ile takdir gören kişiler. Öncelikle şunu ortaya koyalım. Bu kişiler ne ile suçlandıklarına bakmaksızın, hangi inanç grubuna mensup olduklarından bağımsız olarak Manisa'nın evlatları hepsi. Ayrıca, daha dün kutlama törenlerine devletin en üst protokolü, valisi, kaymakamı, emniyet müdürü tarafından bizzat davet edilen, özel telefonlarla çağrılan, yaptıkları hizmetler, etkinlikler, bağışlar, gösterdikleri sosyal çabalarla ilgili sürekli devleti yönetenler ve Manisa'nın da üst düzey bürokrasisi tarafından övgülere muhatap olan kişiler bunlar. Şimdi bu kişilere, çok farklı görüşlerden de olsak, dünya görüşlerimiz taban tabana zıt da olsa Manisa'da hakim olan ve birbirimize her daim gösterdiğimiz asgari nezaket anlayışının gösterilmesi gerekirken, bu kişiler telefonla ifadeye çağrılmadan, yaka paça emniyete götürülüyor, kelepçe takılıyor. Oysa telefonla ifadeye çağrılsalardı, ifade vermeye gidecekleri çok açık, yurt dışına kaçmayacakları da gün gibi ortada."
Ceza Muhakemesi Kanununa göre yakalama emri çıkarılabilmesi için, ‘şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya çağrı yapılamaması' gerektiğini aktaran Özel, şunları söyledi: "Oysa ne böyle bir çağrı var ne de çağrılıp da bu çağrıya icabet etmeme gibi bir durum var. Bu kişilerin kim oldukları belli, evleri belli, adresleri belli, kimisi avukat, kimi her gün selamlaştığımız komşumuz. Açıkça kanuna aykırı bir işlem yapıldığı, bunun hukuki bir işlemden ziyade bir itibarsızlaştırma muamelesi olduğu ortadadır. Sabahın köründe eş zamanlı operasyonla evlerin basılması, çocukların korkutulması, komşular karşısında kelepçe uygulaması ile bu kişilerin itibarsızlaştırılmak istenmesi bir hukuk kuralını yerine getirmek değil, olsa olsa intikam almaktır."
Kötü ve haksız muameleye kadınların dahi tabi tutulmuş olmasının yanlış olduğunu anlatan Özel, sözlerini şöyle tamamladı: "Siyasi görüş ayrılıkları, suçlamalar, iddialar, devam eden soruşturma, her şey bir yana, Manisa'ya ve Manisalıların kendi aralarındaki iletişime ve muhabbete yakışmamıştır. Yapılan bu muameleyle, bu insanların hem kişilik haklarına saldırılmış hem de meslek onurunun zedelenmesine sebebiyet verilmiştir. En evrensel hukuk ilkesi kişinin suçu ispatlanana kadar suçsuz muamelesi görmesi gerektiğidir. Hukuka ve yasalara hepimizin saygısı var. Ama hukukun siyasallaştırılması ve bir intikam aracı haline getirilmesi kabul edilemez."
Editör: TE Bilişim