Üzüm üreticileri fiyatların çok düşük olduğundan yakınırken, CHP'li vekiller sorunu gündeme getireceklerini söyledi.

Manisa'da bağlardan kesilen üzümler sergilerde kurutulmaya başladı. Üzüm üreticileri de sıcak havanın altında üzümleri su, meşe külü ve sızma zeytinyağı kullanılarak hazırlanan karışıma bandırıp örtülerin üzerine serdi. CHP Parti Meclisi üyesi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer çiftçilerle biraraya gelip, üzüm sergilerini gezdi.Milletvekilleri çiftçilerle birlikte üzüm serip, üzüm bandırma işlemi yaptı. Fiyatların çok düşük olduğundan yakınan üzüm üreticileri, bu yıl zararda olduklarını söyledi. Üzüm üreticisi Bayram Karabaş, "İhraç ettiğimiz üzümü ithal eder hale geldik. İran'dan gelen üzüm bizi bitirmiş durumda. Gümrüklerimizde bu işlerin bu kadar kolay yapılıyor olmasına gayret ediyoruz. 750 milyon dolar olan üzümün katma değeri 400 milyon dolara düşecek. Bize, 'kalıntısız üzüm üretin' dediler. Sıfır kalıntıyla üzüm ürettik. Tariş iyi bir müdahale ile önemli bir aktör haline getirilmeli" dedi.

'KALICI ÇÖZÜMLER OLMALI'

Diğer bir üzüm üreticisi Recep Göçer de çiftçinin emeğinin karşılığını istediğini söyledi. Göçer, "Geçen yıl üzüm 6 liraydı. Bu yıl ise 3 lira. Bu işin maliyet hesabını kim yapıyor? Anlamadık. Bu kadar değişken bir rakamla çiftçinin yaşaması mümkün değil. Kalıcı çözümler olmalı. Biz fazla şey istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Her türlü olumsuzluğun yanında durup, ondan sonra 'bizi aldattılar' diye af dilemesinler. Biz affetmeyiz. Seçim zamanı geldiğinde dersini vereceğiz. Herkes böyle bilsin. Ancak, işçi parasını çıkarırız. İşler bu sene çok bozuk" diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, üreticinin yanında olduklarını ifade edip, onların sesini mecliste de gündeme getireceklerini sözünü verdi.

'ÇİFTÇİYİ TÜCCARIN KUCAĞINA BIRAKTILAR'

Tarımın temel sorununun ekonomik olmadığını savunan Bursa Milletvekili Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, sorunun iktidardan kaynaklandığını öne sürdü. CHP'li Sarıbal, "Üreticinin ürettiği üzümden kendine bir şey kalmıyor. Siyasal iktidar tarımın sorunlarını çözmek için çaba harcamıyor. Varsa yoksa müteahhitler, başka kişiler. Bütün yaptıkları düzenlemeler şirket tarımından yanadır. Çiftçi malını mülkünü satarak borçlarını ödeyebiliyor. Bu çiftçi hala ısrarla üretiyor. Siyasal iktidar çiftçiyi tüccarların kucağına bırakmış durumda. Eğer ülke çiftçisini kalkındırmak istiyorsa iktidar gözünü kapamayacak, çiftçiye destek verecek. Üzümün yaşadığı sorunların tümü politiktir" diye konuştu.

'3 LİRA OLAN ÜZÜM MARKETTE 80- 90 LİRA'

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, üzümcünün yaşadığı sorunları Türkiye gündemine ve meclise taşıyacaklarını söyledi. Tariş'e destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Gaytancıoğlu, "Çiftçi şu an alması gereken desteğin yarısını alıyor. Manisa'da 1 milyon dekar üzüm alanı var. AKP çiftçinin sırtından aracıları zengin ediyor. 3 lira olan ürün neden Almanya'da markette 80- 90 lira. Geçen sene söz verdikleri gibi askerlere, okullara, fakirlere üzüm dağıtılmalı.Çiftçinin cebinde çay parası yok. Çiftçi dışarı çıkamıyor. CHP üzüme sahip çıkıyor. Ama AKP iktidarının tarım politikası yok" dedi.

Editör: TE Bilişim