Konuşma yapan hastalardan Mehmet Fahrettin Solmaz, KOAH yüzünden 15 yılının hastanelerde geçtiğini, sigara içtiği için çok pişman olduğunu belirterek, tiryakileri sigarayı bırakmaya çağırdı.

Dünya KOAH Günü nedeniyle Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi'nde, hastalığa karşı bilgilendirme etkinliği yapıldı. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Arzu Yorgancıoğlu, KOAH hastalarına bilgi verdi. KOAH'ın yeterince bilinmeyen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yorgancıoğlu, ülkede 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu söyledi. Sigara kullanımının hastalığın oluşumunda önemli bir etken olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, ayrıca kötü hava koşullarına maruz kalmanın ve maden işçilerinin de KOAH hastalığına daha kolay yakalandığını ifade etti. KOAH'ın önlenebilir bir hastalık olduğunu ancak her 10 KOAH hastasından sadece birinin doktora başvurduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, "Sigara kullanım yaşı erken yaşlara indiği için KOAH hastalığı da daha erken yaşlarda görülmeye başlandı. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleri olanlar mutlaka hastaneler başvurup nefes ölçüm testi yaptırmalı. KOAH'dan şüphelenen bir hastanın yapması gereken ilk şey sigarayı bırakmak ve hastaneye başvurmaktır" diye konuştu.

"EN BÜYÜK DÜŞMAN SİGARA"

Hastalıkla 15 yıldır mücadele ettiğini söyleyen hastalardan Mehmet Fahrettin Solmaz ise sigaranın en büyük düşman olduğunu söyledi. Sigara kullandığından dolayı çok pişman olduğunu dile getiren Solmaz, sigara kullananlara bırakmaları için çağrı yaptı. Solmaz, "İnsanların düşmanı varsa öldürmesin sigaraya alıştırsın. Sigara içenin söğüt ağacı gibi içi boşalıyor. Hastanede devamlı tedavi görüyorum. Nefes alamıyorum. Sigara kadar kötü bir şey yok" dedi.

Bir diğer hasta 46 yaşındaki Ümmü Gürle de 2 yıldır KOAH ile mücadele ettiğini belirterek, evinin işlerini yapamadığını ve sokağa çıkmakta zorluk yaşadığını ifade etti.

Editör: TE Bilişim