Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kentte hava kirliliğini kontrol altına almak ve riski azaltmak için temiz hava eylem planını hayata geçirdi. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin işbirliği ile uygulanacak plan hakkında bilgi veren İl Müdürü Mustafa Yılmaz, kış aylarında Manisa'da özellikle gece saatlerinde hava kirliliğinin oldukça arttığına dikkat çekti. Amacın bu kirliliği engellemek olduğunu kaydeden Yılmaz, Manisalılara doğalgaz kullanmaları konusunda çağrı yaptı.


Hava kalitesinin yıl boyunca izlendiğini açıklayan Yılmaz, 2 ölçüm istasyonunda ölçüm yapıldığını ayrıca bu yılın sonuna kadar 6 ölçüm istasyonu daha kurulacağını söyledi. Yılmaz, "Yıllar içinde sülfürik asit ve kükürt değerlerini düşürmeyi amaçlıyoruz. Kükürt dioksitte sınır değer 250'dir. Kış aylarında bu değer aşılıyor. Ancak 2016'da bunu 200'e indirmeyi hedefliyoruz. Son olarak 2019 yılında da bu değeri 125'e kadar düşüreceğiz. Partikül maddelerin oranı kışın çok yoğun şekilde aşılıyor. Sınır değer 100. Bunu 2016'da 80'e, 2019'da da 50'ye indireceğiz" diye konuştu.


2014 yılında hava kirliliğine neden olan kişilere 41 bin 946 lira, 2015 yılında da 98 bin lira ceza kesildiğini açıklayan Yılmaz, 2016 yılında da denetimlerin aralıksız süreceğini ifade etti. Belediyelere büyük bir görev düştüğünü dile getiren Yılmaz, "Kömür denetimlerini belediyelerin yapması gerekiyor. Ancak bunların yapıldığını hiç görmüyoruz. Kömür kullanımının azalmasını ve doğalgaza geçişi istiyoruz. Özellikle gecekondu mahallelerinde aşırı kömür kullanımı kış aylarında Manisa'nın havasını kirletiyor. Ayrıca servis araçlarından çıkan egzozlar da hava kalitesini bozuyor" dedi. Egzoz gazı ve sanayi tesislerinden çıkan dumanların da kentin havasını kirlettiğine dikkat çeken Yılmaz, akciğer hastalıklarına neden olabilecek kirliliğin en alt düzeye çekilmesi için eylem planının devreye girdiğini söyledi.
Editör: TE Bilişim