Manisa'nın ilçelerindeki Ziraat Odası başkanları Manisa İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ahmet Akbuğa başkanlığında Akhisar'da toplanarak tarımdaki sorunları masaya yatırdı. Akhisar Palm City Otel'de yapılan toplantıya AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber ve Uğur Aydemir de katıldı. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Manisa genelinde 5 milyon 140 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu belirterek 227 bin ailenin çiftçilik yaparak geçimini sağladığını söyledi. Bu arazilerin 1 milyon dekarında zeytin, 790 bin dekarında üzüm ürünleri yetiştirildiğini vurgulayan Akbuğa, "Üzümde hasat öncesi dolu ve don, hasat sonrası ise fiyatların beklentilerin altında olması nedeniyle zarar ettik. Zeytin rekoltesi ise sanıldığı gibi yüksek değil. Bundan 3 yıl önce rekolte yüzde 35-40 daha fazlaydı. Bu yıl geçen yılın biraz üzerine çıkıldı ancak yine de yeterli değil" dedi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin açıkladığı rakamlara göre yağlık ve sofralık zeytinde toplam yüzde 27.5 rekolte artışı tespit edildiğini belirten Akbuğa, "Tarımda yaşanan belirsizliği aşmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gündeminde olan havza sistemine biran önce geçilmeli, üretim planlaması yapılmalıdır. Üretmiş olduğumuz ürünlerin ihracatını sağlamak için hükümetimiz tarafından komisyon kurulup dış pazar bulma çalışması yapılmalıdır. Okul Üzüm Projesi, biran önce gündeme gelmeli hatta askeri birlikler de üzüm projesi içine alınmalıdır. Üretici birlikleri ve tarım satış kooperatifleri daha etkin hale getirilmelidir. Karadeniz Bölgesi'nde uygulanan alan bazlı destekler bizim bölgemizde bulunan zeytin ve üzümde de verilmelidir. Ayrıca üzüm ve zeytinde de ürün bazında destekleme ödenmelidir" dedi.

Toplantıda konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Manisa'nın hem bir tarım hem de bir sanayi şehri olduğunu belirterek "Bizim topraklarımız çok kıymetli. Bu topraklarımızı en güzel şekilde değerlendirmemiz lazım. Çiftçilerimizin hepsi gözbebeğimiz" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise Manisa'nın kuru üzümde bir dünya markası olduğuna dikkat çekti. Zeytinde yaşanan sorunların ise sadece Manisa ve Akhisar'ın sorunu olmadığını belirten Berber, "İspanya'dan sonra zeytin varlığı açısından Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Ancak üretimde de ikinci sıraya gelmeliyiz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim