Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kooperatifi'nin (TKDK) çiftçilere verdiği destekler büyük önem taşıyor. Ancak Alaşehir'de 18 çiftçinin FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanması, TKDK'nın eski koordinatörleri A. I. ile A. B. döneminde kuruma yapılan operasyonlar ve ‘usulsüz kredi kullandırılması' iddiaları, akıllara kredilerin Fethullah Gülen bağlantılı çiftçilere verilmesi ihtimalini getirdi.
17-25 Aralık sonrası Manisa'da ‘Paralel Yapı' operasyonlarının yapıldığı kurumlardan biri de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ydu. TKDK hakkındaki iddialar ilk olarak eski koordinatör A. I. döneminde gündeme geldi. Manisa'da kurum koordinatörlüğünü yürüten A.I. hakkında TKDK pek çok soruşturma açarken, Işık bu süreçte iki defa da görevden alındı. İddialara göre, A.I.'nın kurumda yaptığı pek çok usulsüz harcama bulunuyor. Harcamalar arasında devletin parasıyla ABD'ye yapılan seyahatler, paralel yapıya mensup personelin farklı görevlendirmelerle daha yüksek harcırah almasının sağlanması gibi iddialar da yer alıyor.
ÇALKANTILI SÜREÇTE İKİ KEZ KOORDİNATÖR DEĞİŞTİ
A.I.'nın bu iddialar üzerine görevden alınmasının ardından Haziran 2014'te A.B. Manisa il koordinatörü oldu. 2015 yılı nisan ayında operasyon yapılan kurumda 2016 Ocak ayında da koordinatör değişikliği yapıldı ve A.B. görevden alındı.
KREDİLER HANGİ ÇİFTÇİLERE VERİLDİ?
Bilindiği üzere 2015 yılının nisan ayında yapılan operasyonlar, ‘Usulsüz kredi kullandırılması' iddiaları üzerine başlatılmış, devam eden süreçte ise il koordinatörü görevden alınmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan Fethullaçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonları kapsamında 16 Ağustos'ta Alaşehir'de 18 çiftçinin tutuklanması, TKDK operasyonlarını yeniden gündeme getirdi. Özellikle A.I. ve A. B. döneminde verilen kredi desteklerinin Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen çiftçilere verilmiş olabileceği ihtimali güçlendi.
O DÖNEMDE NE OLMUŞTU?
Nisan 2015'te, Manisa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin katıldığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndaki (TKDK) aramalarda 2 minibüs dolusu evrak incelenmek üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü. Manisa İl Koordinatörlüğünde, "Usulsüz kredi kullandırılması" iddiaları üzerine başlatılan aramanın, "Münferit olarak Manisa eski İl Koordinatörü ve birkaç personelin kamuoyunda paralel yapı olarak bilinen örgüte mensup olmasına ilişkin" olduğu bildirildi.
A.I. HALEN ARANIYOR
Kurumun eski koordinatörlerinden A.I.'nın bütün malvarlığına el konulduğu ve hala arandığı öğrenilirken A.B. ile ilgili herhangi bir bilgi edinilemedi.
Editör: TE Bilişim