Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, sigara kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kaplan, ülkemizde 15 yaş üzeri yaklaşık 15 milyon kişinin sigara kullanmakta olduğunu, her yıl da 100 bin kişinin de sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle yaşamını yitirdiğini aktardı.
Kaplan, açıklamalarına şöyle devam etti: "Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 23'ü, tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Sadece içmek değil, dumanını solumak bile bu hastalıkların oluşması için yeterlidir. Tütün dumanına maruz kalmak da her yıl dünyada 600 bin insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır''.
''BAKANLIK ÜCRETSİZ İLAÇ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDİYOR''
Vatandaşlara sigaradan uzak durma çağrısı yapan Kaplan, ''İlimizde sigarayı bırakmak isteyenler, Hastaneler bünyesinde oluşturulan sigara bırakma polikliniklerine ücretsiz olarak başvurabilmektedir. İlimizde 13 Sigara Bırakma Polikliniği mevcuttur. Bunlar; CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Manisa Devlet Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Şehzadeler KETEM (Kanser Erken Tanı, Tarama Ve Eğitim Merkezi), Yunusemre KETEM, Akhisar Devlet Hastanesi, Alaşehir Devlet Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi, Soma Devlet Hastanesi, Turgutlu Devlet Hastanesi, Kula Devlet Hastanesi ve Sarıgöl Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Poliklinikleridir. Sigara Bırakma Polikliniklerimizde 2015 yılı içerisinde toplam muayene sayısı: 6 bin 972'dir. 6 bin 23 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış, 474 kişiye sadece danışmanlık hizmeti verilmiştir. 2015 yılı içerisinde 1410 kişinin sigarayı bıraktığı tespit edilmiştir. 2016 yılı ilk 6 ayı içerisinde toplam muayene sayısı: 5 bin 913'tür. 4 bin 434 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış, 141 kişiye sadece danışmanlık hizmeti verilmiştir. 2016 yılı ilk 6 ayı içerisinde bin 288 kişinin sigarayı bıraktığı tespit edilmiştir. ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma Hattı sigara bırakma konusunda eğitim almış telefon operatörleri aracılığı 7/24 danışmanlık hizmeti vermektedir. Ayrıca, Sigara Bırakma Polikliniklerinin sayılarının ve etkinliklerinin arttırılması sağlanmakta ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığı ile sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızdan hekimler tarafından uygun görülenlere, ücretsiz olarak sigara bırakma ilacı verilmektedir. Sigara bırakmaya destek amaçlı ilaçlar, tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz olarak verilmekte ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilmektedir. İlimizde 16.02.2015 tarihinden itibaren 14 bin 457 kutu sigara bırakma ilacı ücretsiz olarak dağıtılmıştır.'' dedi.



Editör: TE Bilişim