İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Ege Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesi destekleri ile düzenlediği "Balkanlarda Türk Varlığı" isimli uluslararası sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyuma Yunusemre Belediyesi adına katılan Yunusemre Belediyesi Başkan Danışmanı Kefaeddin Öz, "Bosna Hersek Prusac Kasabasındaki Vakıf Eserleri" ile ilgili konuşma gerçekleştirdi.
Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirilen sempozyuma Yunusemre Belediyesi Başkan Danışmanı Kefaeddin Öz'ün yanı sıra 10 farklı ülkeden yaklaşık 50 bilim adamı katıldı.
Öz, Bosna Hersek'e Akhisar ilçesinden giden Ayvaz Dede'nin yerleştiği Travnik ilinin Prusac kasabasındaki Osmanlı ve Türk Vakıf eserleri hakkında konuşma gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ayvaz Dede Akhisar'dan gidip Travnik'te Akhisar adında bir kasaba kurarak Boşnakların Müslüman olmasını sağlamıştır. Bu bölgenin Müslüman olmasından sonra etraflarında 500 yıllık vakıf eserleri ortaya çıktı. Sempozyumda bu vakıf eserlerinin ortaya çıkmasında Manisa'nın etkisini anlattık. İki yılda bir bu sempozyumlarda Yunusemre Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Çerçi'nin katkılarıyla hem katılımcı hem de görev alan unsur olarak Balkanlardaki Türk varlığının öne çıkması konusunda büyük hizmetler yapacağız." dedi.
Editör: TE Bilişim