ANKARA ile İzmir arasındaki ulaşımı 3 saat 30 dakikaya indirecek olan Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi'nin Manisa güzergahı şehirde tedirginlik yarattı. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan karar hızlı trenin güzergahının Manisa'nın içinden geçeceği yönünde. Ancak AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ trenin çevre yolu güzergahından geçeceğini ve merkeze girmeyeceğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamalar Özdağ'la sınırlı kalmadı. Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, açıklamasında hızlı trenin şehrin içerisinden geçmesi durumunda büyük sıkıntılar doğacağını işaret etti. Hızlı trenin şehir içinden geçmesi fikrine baştan beri karşı çıkan Manisa Büyükşehir Belediyesi ise Genel Sekreter Aytaç Yalçınkaya imzalı açıklamada, "Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün 2010 yılında bununla ilgili açıklamaları ve çalışmaları var. Yüksek hızlı tren güzergahının çevre yolundan geçmesi zorunludur. Biz Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyu takip ediyoruz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi.

ANKARA ile İzmir arasındaki ulaşımı 3 saat 30 dakikaya indirecek olan Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi'nin Manisa güzergahı şehirde tedirginlik yarattı. Projenin şehrin dışından çevre yoluna paralel geçmesi beklenirken, Manisa kent merkezinden içinden geçeceği ve acele kamulaştırma kararı alındığını öğrenildi.
İLK AÇIKLAMA ÖZDAĞ'DAN
Hızlı trenin Manisa'nın içinden değil çevre yolu güzergahından geçeceğini belirten AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Yüksek hızlı tren hattı Manisa'da çevre yolunun kenarından geçecek. Otogarın olduğu yerde bir gar istasyonu olacak. Oradan İzmir'e intikal edecek. Aynı zamanda Menemen-Manisa, Manisa-Alaşehir banliyö hattı devam edecek. Projeyle ilgili yapım çalışmaları hızla devam ediyor. 2017 yılı sonuna kadar Ankara-Afyon hattı, 2019 yılı sonuna kadar da Afyon-Manisa-İzmir hattı tamamlanmış olacak hayırlı olsun" dedi.
"MERKEZDEN SADECE BANLİYÖ HATTI GEÇECEK"
İddia edildiği gibi yüksek hızlı trenin Manisa merkezinden geçmeyeceğini sözlerine ekleyen Özdağ, "Bu projede birilerinin ifade ettiği gibi resmi gazetedeki kısmı kesinlikle banliyö hattı için geçerli. Yüksek Hızlı tren Manisa'nın dışından, çevre yolunun altından Otogarın olduğu yerden geçecek. Oradan da İzmir'e intikal edecek. Otogarın olduğu yerden Yüksek Hızlı Tren için bir tren garı yapılacak. Herkes bundan emin olsun. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık tüm ilgililere teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
MİMARLAR KAYGILI
Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek de elinde Bakanlar Kurulu'nun kararlarıyla basının karşısındaydı. Başkan Zeyrek, "Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve 1 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulan kararda, Manisa'nın Salihli, Şehzadeler ve Yunusemre sınırları içerisinde kalan bazı mahallelerdeki ada ve parsellerin acele kamulaştırılması istendi. Yukarı Çobanisa'da 70, Şehzadeler Şehitler Mahallesi'nde 34, 2. Anafartalar Mahallesi'nde 4, Horozköy Mahallesi'ne 119, Kuşlubahçe'de 16, Evrenos Mahallesi'nde 6 parsel alınan kararla kamulaştırılacak." dedi.
"ZATEN BÜYÜYECEK YER YOK, HIZLI TREN KENTİ PERİŞAN EDER"
Kamulaştırmaların başlamadan tepki konması gerektiğini dile getiren Zeyrek, "Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir karar var. Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Demiryolu Projesi kapsamında Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı tarafından acele kamulaştırmalar kararlaştırıldı. Bununla birlikte kamulaştırılacak alanlar, parseller belirlendi. Bu parseller Manisa'nın merkezinde Öğretmen Evi'nden başlayıp İmam Hatip Lisesi'ni de içeren alandır. Burada evler de var. Bunlar da kamulaştırılacak. Şehir zaten büyümeye çok kısıtlıydı. Çevre yoluyla sınırlandırılan bir imar hattı vardı. Böyle bir demiryolunun şehrin içinden geçmesi demek şehrin ikiye bölünmesidir. Şehir ikiye bölündüğünde daha da kısıtlı bir imar alanı olacak. Bunun kesinlikle önlenmesi gerekiyor. Burada milletvekillerine çok iş düşüyor. Manisa'nın geleceği açısından kesinlikle bu kararın değiştirilmesi gerekiyor. Hızlı tren hattının çevre yoluna paralel geçmesi, yani şehrin dışında olması gerekiyor. Ayrıca TOKİ-3'ten başlayıp Salihli'ye giden ikinci bir hatta olacak. Bu plan olduğu gibi yapılırsa şehir ikiye bölünecek. Eğer bölünürse tren yolunun altı ve üstü olmak üzere iki sosyal olgu oluşacak. Tren yolunun altındaki alanlar değersizleşecek. Zaten büyüyemeyen, gelişemeyen Manisa'da daha dar alanlar ortaya çıkacak. Düşmesi istenen ev kiraları daha artacak. Kesinlikle Manisalılar buna karşı çıkmalı. Yapılan yanlıştan biran önce dönülmeli" diye konuştu.
BELEDİYEDEN YALÇINKAYA KONUŞTU
Manisa Büyükşehir Belediyesi hatırlanacağı üzere hızlı trenin güzergahının şehrin içinden geçmesine baştan beri karşıydı. Bakanlar Kurulu'nun aldığı kamulaştırma kararı üzerine Büyükşehir kanadından açıklama Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya'dan geldi.
Gündeme geldiği ilk günden itibaren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün güzergahının şehir içinden geçmemesi gerektiğini vurguladığı ve kurmaylarıyla birlikte alternatif güzergah belirlediği Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi ile ilgili Bakanlar Kurulu tarafından acil kamulaştırma kararı çıkarılması ve haberin medyada yer alması nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi. Konuyla ilgili 18 Temmuz Pazartesi günü Karayolları Bölge Müdürü'nün de yer aldığı TCDD Genel Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenlediklerini belirten Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, "Toplantıda acilen yapılması gereken Gediz Kavşağı ve yüksek hızlı trenin çevre yolu dışındaki hattan geçmesi konuları gündeme geldi" dedi.
ŞEHİR İÇİ TCDD'NİN B PLANI
Söz konusu toplantıda hızlı trenin yapılacağı istasyonun dahi konuşulduğunu aktaran Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya, "İstasyonun Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne yakın yapılmasını, oradan inecek vatandaşların rahatlıkla ototerminale geçebilecekleri de toplantıda konuşuldu. Toplantıda TCDD tarafından bölgede yeni bir proje çizilip yeniden toplanılması gündeme geldi. Hatta toplantıda hazır bulunanların imzasıyla bu karar tutanak altına alındı. Buna rağmen kamulaştırma kararı çıkması üzerine bizzat TCDD Genel Müdürlüğü'nü arayarak bilgi aldım. Oradan bize ‘Hattın çevre yolu bölgesinden geçeceği, aksilik çıkması durumunda şehir içi için de planlamanın yapıldığı' şeklinde yanıt verildi" dedi.
TAKİPÇİSİYİZ
Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak yüksek hızlı tren güzergahıyla ilgili en başından beri tutumlarının net olduğunun altını çizen Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, "Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün 2010 yılında bununla ilgili açıklamaları ve çalışmaları var. Yüksek hızlı tren güzergahının çevre yolundan geçmesi zorunludur. Biz Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyu takip ediyoruz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Hazırlanacak projenin Gediz Kavşağı'na çözüm üretecek ve Hızlı Tren İstasyonu ile Otogar'ın birbirine entegre olacağı bir proje olmasını takip edeceğiz" diye konuştu.
SONUÇ HERKES TARAFINDAN MERAKLA BEKLENİYOR
Tüm bu gelişmelerin ışığında Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararı, tren yolunun güzergahı ve hızlı trenle alakalı tüm konuların akıbeti Manisalılar tarafından merakla bekleniyor.
Editör: TE Bilişim