Bayramda ikram edilen aşırı tatlı ve yağlı yiyeceklerin vücudu olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Tay, ramazanda yaşanan su kaybına da dikkat çekip, bol bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Ramazan Bayramı'na az bir zaman kala Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, özellikle bayram ve bayram sonrasında beslenmeye dikkat çekti. , Ramazan ayında vücudun azalan öğün sayısına alıştığını, sonrasında artan yeme alışkanlıklarının sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirten Tay, "Geleneksel olarak ikram etmeyi seven bir millet olduğumuz için bayramlarda tatlı, hamur işi, çikolatalar, tatlıların fazlaca ikram edildiğinden kan şekerinin hızlı artışı, aşırı kilo alma gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bu sorunlarla karşılaşmamak için vatandaşlarımızın bu ikramlara 'hayır' demesini veya sınır koymasını istiyoruz. Bayram boyunca özellikle hafif bir kahvaltı ile güne başlamalıyız" dedi

"SEBZE VE MEYVE TÜKETİN"

Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda önerilerde bulunan Tay, en çok meyve ve sebze tüketimi yapılması gerektiğini dile getirdi. Tay, "Daha çok sebze ve meyve gibi gıdalar tüketilmelidir. Kahvaltılarda kızartmalardan ve ağır gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Besinlerin iyi çiğnenmesini ve hızlı yenmemesini istiyoruz. Özellikle şekerli gıdalardan uzak durulmasını illaki tatlı yenecekse sütlü tatlının tercih edilmesini öneriyoruz. Şekerli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonatanın tercih edilmesini öneriyoruz" dedi.

"KRONİK RAHATSIZLIKLARI OLANLAR DİKKAT"

Ramazan Bayramı'nda özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Tay, "Kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın bayram süresince daha önce sürdürdükleri diyetlerini devam ettirmelerini ve bayram arası vermemelerini istiyoruz. Ramazan ayı boyunca su tüketimi çok az oldu. Bu açığın da kapatılması adına ramazandan sonra da günde en az 2,5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Yine özellikle tansiyon hastaları ve yaşlıların kahve çay gibi kafein miktarı fazla içecekleri fazla tüketmemeleri gerekir. Ramazan boyunca sahura kalkmak bazı kişilerde alışkanlık haline geliyor. Ramazandan sonra bunun devam etmemesi ve gece yemeklerine son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

İl Halk Sağlığı Müdürü Tay son olarak, ramazan ayından sonra aşırı beslenme sebebiyle kilo sorunu yaşanmaması için mutlaka günde 30 dakika yürüyüş yapılması gerektiğinin de kaydetti.

Editör: TE Bilişim