MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesi tarafından düzenlenen Metal Sektörü Paneline katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, demir çelik üretiminin, ülkelerin kalkınmışlığını gösterdiğini ifade etti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Sinema Salonunda MÜSİAD Manisa Şubesi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş'ın yaptığı panelde Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış ve akademisyen Prof. Dr. Ahmet Türk konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, üniversitelilere başarı hikayesini anlattı.
Demir çelik sektörü ile ilgili de konuşan Tosyalı, demir çelik üretiminin ülkelerin kalkınmışlığını gösterdiğini ifade etti. Paslanmaz çelik üretimi ile ilgili hayallerinin olduğunu aktaran Tosyalı, "Paslanmaz çelikle ilgili ülkemizde nasıl üretiriz diye hayalimiz var. Ama Türkiye'deki tüketim orta ölçekli bir çelik tesisini tüketecek kadar bile seviyeye ulaşamadı. Yoksa ülkemizde çelik üreticileri, kamunun yönlendiricileri bu konunun üzerinde sektörü daha ileriye taşımak için çalışıyorlar" dedi.
Tosyalı Holding Başkanı Tosyalı, Avrupa Birliği süreci ile ilgili de konuştu. Tosyalı, sanayi dalının bundan etkilenebileceğini belirterek şöyle dedi:
"Türkiye'de hızlı şekilde AB'ye girmek için yasal düzenlemeler yapılıyor. Bir yandan çok iyi ama bir yandan da daha yürümeye yeni başlayan, yeni ayaklanan bir çocuğun önünü birçok şeyle kesmek gibi. Daha koşmaya başlamamış birçok sanayi dalının önünü tıkayan engeller getiriliyor. Özellikle Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmalar. Mesela çelik enstitüsüne 90 yılından buyana hiçbir destek verilemiyor. Destek almayan bir endüstri kendini nasıl geliştirecek. Özellikle son 2 yıldır Çin'deki dampingli mallara karşı Avrupa Birliğini bırakın Pakistan bile destek veriyor. Daha hala ülkemizde nasıl olsun diye konuşuluyor. Ülkedeki sanayicinin işçiye vereceği maaşa kadar devlet belirliyor, her şeyi devlet belirliyor. Ondan sonra yurtdışından kapıyı açarım, gelen mallarla mücadele edin. Dünyada çelik üreticisi olup da kırmızı bilanço vermeyen yok. Çin üreticileri tamamı zarar açıkladı ve batıyorlar. Bütün bunların yanında da ayakta durmaya çalışmak lazım. Yeni yatırımlar yapmak lazım."

İHRACAT ARTIŞ TRENDİNDE
Türkiye'nin Nisan ayındaki çelik ihracatının miktar bazında artışını ancak değer bazında yüzde 32'lik düşüşünü yorumlayan Tosyalı, "Bizim için önemli olan miktarın düşmemesidir. Demir çelik uluslar arası fiyatları son 1-1,5 yıldır dalgalanma halinde. Ama önümüzdeki aylarda bu rakamın yükseleceğini öngörüyoruz. Nisan ayındaki rakamlar daha önce yapılmış bağlantıların ihracatları. Ama içinde bulunduğumuz ay ve sonraki aylarda ihracat rakamının artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Çünkü konjonktür şuanda yükselme trendinde. Bunun da ihracat olumlu yansıyacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim