Sarıgöl'de eylül ayının sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, 70 bin dekarlık üzüm alanın koruma amaçlı olarak örtü altına alındığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl'deki üzüm bağları temmuz ayının ortalarında koruma amaçlı olarak örtü altına alınmaya başlar. Kasım ayının sonuna hatta aralık ayı sonuna kadar örtüler üzerinde kalır. Bu örtülerin kullanım süreleri 2-4 yıllıktır. Üreticilerimiz üzümlerini örtme amacı tozdan, iri taneli yağmurlardan, çiğ, kırağı, aşırı sıcak gibi doğa olaylarında üzümlerimizi korumaktadır" dedi.

"SARIGÖL'DE 240 BİN TON DALINDA ÜZÜM VAR"
Sarıgöl ovasında eylül sonuna yaklaşılmasına rağmen dalında 140 bin ton yaş üzümün beklediğini belirten Ülgen, "Örtü altında 70 bin dekarlık üzüm alanı örtü altında. Örtülerin altında ise 240 bin ton yaş üzüm alıcısını beklemektedir. Piyasa Rusya'nın alımlara başlamaması nedeniyle ağır gitmekte. Kuru üzüm piyasasında açıklanan fiyat yok. Üreticimiz "İyi" olur düşüncesiyle beklemekte. Bu ovanın üzümünün bitmesi için günde beş bin ton yaş üzümün kesilmesi gerek. Yaş üzüm alımlarında fiyatlar 90 kuruş ila 1 lira 30 kuruş arasında satılmakta. Maliyetimiz çok yüksek, bunun nedeni ise Sarıgöl üzümü diğer ilçelerinki gibi değil. Yaş satım için hazırlandığından kaynaklanmaktadır" dedi.

"İHRACATÇIYA VERİLEN TEŞVİK PRİMİ ARTTIRILMALI"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Rusya pazarının bir önce devreye girmesinin önemini dikkat çekerek "Üzümlerimizin büyük pazarı Rusya'dır. Anlaşma sağlandı ama canlılık kazanmadı. Yaş sebze ve meyvelerde ihracatçıya ton başına verilen teşvik pzrimi arttırılmalı. Böyle olunca fiyatla yansıtacak" dedi.

"ÖRTÜ ALTINDA ÜZÜM SALKIMLARI, GERDANLIK GİBİ"
Örtü altındaki üzümlerin kalitesinin yüksek olduğunu dikkat çeken Ülgen "Sarıgöl çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümün başkentidir. Üzümlerimizi her yıl daha kaliteli olarak yetiştirmek zorundayız. Örtü altına alınan üzüm bağlarının salkımları adeta kolye gibi dalında kalitesi ile albenisi var. Bu üzümlerimizle övünüyoruz. Bizlerin boynunu büken ise fiyatlardaki belirsizliktir. Çözüm getirilmelidir" dedi.

"KALİTELİ ÜZÜM İÇİN İYİ TARIM UYGULAMASI YAPILIYOR"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ilçede daha kaliteli ve kalıntısı olmayan üzüm yetiştirmek için iyi tarım uygulamasına geçildiğini ifade eden Ülgen "Sarıgöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Ziraat Odası, S.S. Sarıgöl Merkez ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından üreticilerimiz iyi tarım uygulamasına başlatıldı. Bu nedenle her geçen yıl daha kaliteli üzüm ovamızda yetişmektedir" dedi.
Editör: TE Bilişim