Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Erasmus+ programı kapsamında gerçekleştirilen İtalya gezisi sonrası toplantı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıda Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün saha çalışanlarına İtalya gezisinde bağcılık konusunda edinilen tecrübeler aktarıldı.
Toplantıda konuşan Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Selçuk Karabat, İtalya'da da kullanılan topraksız sofralık üzüm yetiştirme yöntemiyle ilgili bilgiler verdi.
HEM ERKEN, HEM VERİMLİ ÜZÜM
Karabat, "Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin toprak içermeyen bir ortamda sıvı halde bitkiye vererek ancak bitkinin köklerinin tutunabileceği saksı içerisinde özel bir ortam hazırlanacak. Oraya istediğimiz bitkinin ihtiyaç duyduğu bitki besin maddelerini belli periyotlarla veriliyor. Bu yöntem açık ortamda değil kapalı ortamda sera koşullarında oluyor. Bu projeyi hektar bazına indirgediğimiz zaman bir dekar yerden yılda bir veya iki ürün alabiliyorsunuz. İki ürün alma konusu biraz işin zor kısmı. Ama bir ürün almak her zaman için mümkün. İki ürün alma konusunu da test edeceğiz. Yılda bir ürün alındığı düşünülürse 1 dekar yerden 4 buçuk 5 tonlara varan bir kaliteli bir sofralık üzüm elde edilmesi mümkün. Dekara elde edilecek üretim miktarı yaklaşık iki katına kadar çıkabilecek. Erken ürün alınması da mümkün. Tabi tercih edeceği fidanlar erkenci cinsler olacaktır. Ama piyasa en az bir ay erken üzüm girebilecek" dedi.
Editör: TE Bilişim