Adana'nın Aladağ ilçesinde 11 öğrenci ve 1 eğitmenle birlikte 12 kişinin hayatını kaybettiği yangın, yurt denetimlerini yeniden gündeme getirdi. Manisa'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 60 ve Bakanlık denetlemesine tabii olan 57 özel pansiyon bulurken, yurtlar yıl içerisinde en az 2 defa müfettişler tarafından inceleniyor. Toplam 117 yurt, Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'nde belirlenen kriterlere göre en sıkı şekilde inceleniyor.
ÖNCEKİ gün Adana'nın Aladağ ilçesinde ortaokul öğrencilerinin kaldığı özel yurtta çıkan yangında 11 öğrenci ve 1 eğitmenle birlikte 12 kişinin hayatını kaybetmesi, yurtlardaki denetim açıklarını ortaya çıkardı.
İL GENELİNDE 117 YURT BULUNUYOR
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, il genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 60 ve bakanlık denetlemesine tabii 57 olmak üzere toplamda 117 yurt bulunuyor.
YILDA EN AZ 2 KEZ İNCELEME
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı pansiyonlarda müfettişler tarafından yılda en az 2 kez denetleme yapıyor. MEB'e bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nde belirlenen kriterlere uymayan pansiyonlar tespit edilerek İl Müdürlüğü bünyesinde incelemeye alınıyor. Kriterlere uymayan pansiyonların müdürleri hakkında idari işlem yapılıyor.
ÖZEL YURTLARA ÖNEMLİ KRİTERLER
Manisa'da Milli Eğitim Bakanlığı incelemesine tabii 57 yurt da müfettişler tarafından mercek altında. Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği'ndeki ısı, deprem ve engelli öğrencilere ayrılan özel bölümler gibi kriterlere uymayan yurtlar, müfettişler tarafından tespit ediliyor. Kriterlere uymayan yurtlar için önce uyarı cezası, ardından ise kapatma yoluna gidiliyor.
NURLU, "MANİSA'DAKİ CEMAAT YURTLARIYLA İLGİLİ ŞÜPHELER ARTTI"
CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu da, TBMM'ye Manisa'daki yurtların denetimi ve güvenliğiyle ilgili soru önergesi verdi.
Nurlu önergede Manisa'daki dernek ve vakıflara ait öğrenci yurtları ile ilgili şüphelerin arttığını ve vatandaşlarından çok sayıda şikayet geldiğini söyledi.
Mazlum Nurlu, devlet yurtlarının yeterli sayıda olmadığını ve öğrencilerin bu nedenle cemaat evlerinde kaldıklarını söyledi. CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu'nun Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a yönlendirdiği önergede il genelinde kaçak yurt olup olmadığı soruldu.
YANGIN MERDİVENİ ÇIKMAZI
Öte yandan Adana'da yaşanan faciada yangın merdivenlerine açılan kapının kilitli olması, can kaybını daha da arttırdı.
Manisa'daki pansiyon ve özel yurtların birçoğunda da yangın merdivenlerinin kilitlendiği biliniyor. Özel yurt müdürleri yangın merdiveni kapılarının dışarıdan herhangi birinin içeri girmemesi ve öğrencilerin binadan kaçmaması için kilitlendiğini belirtirken, olası bir tehlike durumunda tahliye ve ilk yardım sürecini ciddi anlamda zorlaştırıyor.
Yurt müdürleri yangın merdivenlerinin her ne kadar zemin kata yakın ve yangın durumunda öğrencilerin binadan atlayabileceği bir yüksekliğe sahip olduğunu ifade etse de, müfettişlerin ilerleyen günlerde bu konuyu ‘ihmal' olarak göz önüne alacağı ve yeni bir yönetmelik çıkarılması düşünülüyor.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim