2015 yılının Eylül ayında ortaya çıkan dizel emisyon skandalının ardından Volkswagen, etkilenen araç sahiplerine 7,000 USD'ye kadar ödeme yapacağını açıkladı.Toplam ödeme miktarının 10 milyar USD'ye ulaşması bekleniyor.

Bloomberg'in haberine göre, Volkswagen'in hükumet ve ruhsatlandırma yetkilileriyle anlaşmaya yakın. Böylece Birleşik Devletler'de Dieselgate skandalında sona geliniyor.

Anlaşmanın önümüzdeki hafta hakime sunulması bekleniyor. Skandaldan etkilenen araçların sahiplerine arabalarının yaşına ve 'diğer faktörlere' göre 1,000 ile 7,000 USD arasında ödeme yapılacak. Ortalama ödeme miktarı 5,000 USD olacak gibi görünürken araç sahiplerinin otomobillerini Volkswagen'e geri satma seçeneği de bulunuyor.

Sözleşmede çevresel iyileştirme programı olduğu da söyleniyor. Program hakkında bilinen çok bir şey yok, ancak markanın etkilenen tüm araçları tamir edebilmesi beklenmiyor. Bu yüzden şirket araçların hepsini geri almak zorunda kalabilir veya bir çevre kuruluşuna ekstra ödeme yapabilir.

Olayla yakından ilgili kaynaklar anlaşmanın toplamda 10 milyar USD'ye çıkacağına işaret ediyor. Ancak bu rakamın Temiz Hava Hareketi'ni çiğnemekten dolayı kesilen çeşitli cezaları da kapsadığı düşünülüyor.

Benzer haberlerde Volkswagen'in Birleşik Devletler'de Jetta Hybrid'i rafa kaldırdığını duyurduğu iddia ediliyor. Alman üretici bu hamlenin 2017 Jetta yelpazesini sadeleştirmek için yapıldığını söylüyor. Tabii ki modelin başlangıç fiyatının 31,120 dolar olduğunu ve Jetta'nın geçen yılki ABD satışlarında %1'den az bir pay sahibi olduğunu eklemeliyiz.

Kaynak: Volkswagen, Bloomberg, and Automotive News
Editör: TE Bilişim