Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kentin çevresini korumak ve evsel atık sorununun çözümü için hayata geçireceği Yunusemre ilçesi Uzunburun Mahallesi Sarıçam mevkii, Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı basına tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tesisin 2017 yılında hayata geçeceğini belirterek, Manisa'nın en büyük sorunlarından birisinin çözüme kavuşacağı için mutlu olduğunu ifade etti.

Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Manisa için anlamlı bir proje olduğuna değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, çöp çilesinin en kısa süre içerisinde biteceğini söyledi. 109 milyon TL'lik dev projenin 7 Ağustos 2017 tarihinde faaliyete geçeceğini belirten Başkan Ergün, "Bugün bizim için çok anlamlı. Manisa'nın 40 senedir kanayan yarası olan, her sene ulusal basında Manisa'nın yangınlarıyla meşhur olan çöplüğümüzün taşınacağı katı atık bertaraf tesisi arazisi üzerindeyiz. Manisa'da bu çile en kısa süre içerisinde yeni tesislerle sona erecek. Yaklaşık maliyeti 109 milyon 993 bin TL olan katı atık bertaraf tesisleri, sözleşme bedeli 84 milyon 990 bin lira üzerinden ihaleye çıkmıştır. İlgili firmayla sözleşme tarihi 14 Ağustos olarak belirlendi. Yer teslimi de 19 Ağustos tarihinde yapıldı. Süreç şu anda başladı. Mevcut işin bitimiyle ilgili 720 iş gün takvimi verildi. Yani 7 Ağustos 2017 tarihinde tesisler tamamlanacak. Bizim amacımız, tesisleri daha erken tamamlamak. Bunu da yetkili firmayla yeniden görüşeceğiz." şeklinde konuştu.

SÜREÇ BAŞLADI
Çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini anlatan Başkan Cengiz Ergün, tesisin faaliyete geçtiği takdirde 3 vardiyada yıllık 225 bin ton katı atık işleyebileceğini belirtti. Cengiz Ergün, "Şu anda iş başlamış durumda. 1 ve 2 Nolu hak edişleri ilk etap itibariyle yüzde 7.94'e tekabül eden 1 ila 15 metre civarında mevcut kayaların ve yolun açılmasıyla start aldı. Tüm araç ve gereçler buraya intikal etti. Bugün itibariyle sahada en az 10 tane kepçe ve 25'in üzerinde kamyon ve kırıcılarla ekipler çalışıyor. ÇED alanımız 700 bin metrekarelik bir alanda. İnşaat alanımızın toplamı 370 bin metrekareyi kapsıyor. Tesis 2 vardiya ve 16 saat full çalışmayla 26 ton salt atık işleyebiliyor. Yaklaşık 15 yıl için yıllık 150 bin ton işleme yeterli olacak. 3 vardiyada yıllık 225 bin ton katı atık işlenebilecek." diye konuştu.

ÇİFTÇİYE GÜBRELEME DESTEĞİ
Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nden 5 ilçenin faydalanabileceğini kaydeden Ergün, "Bu bölge hem Şehzadeler ve Yunusemre, hem de Salihli, Turgutlu ve Ahmetli ilçelerimizin de katı atık bertaraf tesisi işlemeleri, ön ayrıştırmaları ardından kompostlama sistemi ve onun arkasından gübreleme. Belli bir dezenfektasyondan geçirildikten sonra olacak. Bu tesisler tamamen bu bünye içerisinde yapılacak. Yani çiftçimize de buradan gerekli kompostlama işlemlerinden sonra gübreleme noktasında da inşallah geri dönüşümü de sağlayacak bir tesis olacak" dedi.

ATIK SU SORUNU DA ÇÖZÜLÜYOR
Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nin yanı sıra Atık Su Arıtma Tesisleri için de yer teslimi yapıldığını ifade eden Ergün, "Çöp, Manisa'nın 40 yıllık büyük bir sorunuydu. Bir tanesi katı atık tesisleri, diğeri de atık su arıtma tesisleriydi. Hepimizin yaşadığı bu coğrafyada önce insana ve çevreye önem veren tesisler oluşturacağız. Bunlar da, katı atık bertaraf ve atık su arıtma tesislerini faaliyete geçirmeyle başlıyor. Atık su bertaraf tesisleri için yer teslimi yapıldı. En kısa süre içerisinde onun için de bir açıklama yapacağız. 3,5 yıllık bir çalışmanın ürünleriyle bu güne gelebildik. 24 aylık bir süre içerisinde burasının işletmesini alacağız. Böylece bu ilçelerimizin çöp sorunu ortadan kalkacak." dedi.

MEVCUT ÇÖPLÜK DOĞAL ALAN OLACAK
Çöplüğün Manisa'nın 30-40 yıllık en büyük sorunu olduğunu anlatan Başkan Ergün diğer bir sorun olan atık su arıtma tesislerinin de yakın zamanda yapımına başlanacağını kaydetti. Başkan Ergün, "Çevre hepimizin yaşadığı, bu coğrafyada öncelikle insana önem veren, çevreye verilen önemli faktörlerden birisi hem çöp diğeri de atık su arıtma tesisleridir. Bu noktada yaklaşık 3-3,5 senelik bir çalışmanın ürünüyle bugünlere geldik. 40 senedir çözülmeyen sorunun çözülmesi için hayırlısıyla başlangıcındayız. 18-20 aylık, 24 aylık bir süre içerisinde burasını inşallah işletmeyi alma noktasına geldiğimizde artık Manisa merkez ve diğer söylediğimiz ilçelerimizin çöp sorunu diye bir derdi kalmayacak. Bu arada da mevcut eski çöplüğümüzün gazla ilgili çalışmaları başlayacak, orasının tamamen doğa noktasında kullanılması için çalışmaları başlayacak. Peyzaj düzenlemelerine kadar yapılacak. Eski tesis alanının da hazırlıkları başlamış durumda ilgili dairemizce. Birlik beraberlik içerisinde inşallah bu hizmetleri çok güzel bir şekilde Manisa insanımıza, halkımıza ulaştırmak da bizim görevimiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim