15 Temmuz Darbe Girişimi ardından sorgulanan kamudaki ihraçlara Manisa'dan yeni bir iddia eklendi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenleri inceleyen bazı komisyon üyelerinin yakın akrabalarının FETÖ'yle bağlantılı olduğu ve Pensilvanya'ya kaçtığının ortaya çıkması soruşturmaların şeffaflığını bir kez daha gündeme getirdi.

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç 3 Ağustos tarihinde basına yaptığı açıklamada, FETÖ üyelerinin üniversitelerden temizleneceğini belirtmiş ve ardından rektörlerle görüşmeler başlamıştı. Üniversitelerde yapılan çalışmalar sonucunda, YÖK'e, FETÖ listeleri yollanmış ve 2 Eylül'de çıkan KHK ile eğitim camiasında FETÖ temizliği başlamıştı. KHK kapsamında Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde 110 akademisyen ihraç edilmişti.
9 KİŞİLİK KOMİSYON KURULDU
YÖK Başkanı'nın üniversiteleri FETÖ'den temizleme çağrısı üzerine Manisa CBÜ'de Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal-i Habeş Gümüş, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, İİBF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Fen Edebiyat Fakültesi Temsilcisi Prof. Dr. Üsame Tamer, Manisa Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Çipiloğlu, Doç. Dr. İlkay Dilber ve CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt'un da bulunduğu 9 kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyon üyeleri 3 kişilik heyetler halinde yaklaşık 150 akademisyenin ifadelerini almaya başladı.
AKADEMİSYENLERE 10 SORU YÖNELTİLDİ
FETÖ'yle alakalı ‘Bank Asya'ya para yatırdınız mı?' ya da ‘Çocuğunuz FETÖ'nün okullarına gidiyor mu?' gibi 10 soru belirleyen komisyon, hazırladıkları ihraç listelerini karar merci olarak belirlenen CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi'ye iletti. Rektör Kemal Çelebi listeleri inceleyerek YÖK'e sundu.
KOMİSYON ÜYESİNİN AKRABASI PENSİLVANYA'YA MI KAÇTI?
Akademisyenlerin ifade alınma sürecinin şeffaf olmadığı öne sürülürken, bazı komisyon üyelerinin birinci derece yakınlarının FETÖ ile bağlantılı olduklarını ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında açığa alınan öğretim üyelerinin FETÖ'cü olup olmadığını anlamak için akademisyenleri ifadeye çağıran komisyon üyesi Prof. Dr. Üsame Tamer'in Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olan erkek kardeşi Prof. Dr. Numan Tamer'in 14 Mart 2016 tarihinde Isparta'da düzenlenen operasyonların ardından kayıplara karıştığı belirlendi. Uzunca bir süredir firari olan Prof. Dr. Numan Tamer'in Pensilvanya'da Fethullah Gülen'in yanına kaçtığı öne sürüldü.
MEMURLARIN İFADESİNİ ALAN GENEL SEKRETER YARDIMCISI'NIN REFERANSI PAKDEMİRLİ!
CBÜ'de memurların soruşturmasını yürüten Genel Sekreter Yardımcısı Fuat Aydın'ın da, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderilen eski rektör Mehmet Pakdemirli'nin referansıyla işe girdiği iddia edildi.
REKTÖR'ÜN KIZ KARDEŞİ FETÖ'DEN İHRAÇ EDİLMİŞ
Öte yandan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi'nin Kuran Kursu Öğreticiliği yapan kız kardeşi de OHAL kapsamında çıkan KHK'lerle meslekten ihraç edilmişti.



Berfin ADICAN ÖZEL

Editör: TE Bilişim