EYLÜL ayının sonlarına geldiğimiz şu günlerde kış mevsimine sayılı zaman kaldı. Soğuk kaynaklı hastalıkların yoğunlukla yaşandığı kış günlerinde bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi adına alınan gıda takviyeleri, aslında insan vücudu için büyük tehlikeler taşıyor. Manisa Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, gıda takviyesi kullanacak olanların çok dikkatli davranmasını istedi.
Manisa 29. Bölge Eczacı Odası Genel Sekreteri Devrim Balı, yoğunlukla kullanılan gıda takviyeleri konusunda uyarılarda bulundu. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte insanlarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirici gıda takviyelerinin satışlarında büyük artışlar yaşanacağını söyleyen Balı, bu satışların beraberinde sağlık sorunlarını da getireceğini belirtti.
"SAĞLIĞI DİREKT ETKİLER"
Balı sözlerine şöyle devam etti: "Gıda takviyeleri, kulaktan dolma ya da internetten edinilen bilgilere göre kullanılmamalıdır. Gıda takviyeleri veya bitkisel ürünler, ilk bakışta masum gibi görünmekle beraber, tıpkı ilaçlarda olduğu gibi sistemik dolaşımımıza katılarak işlev gören ürünlerdir. Yani sağlığımızı direkt etkilerler."
"İYİ ANALİZ EDİLMELİ"
Çocuk ve hamilelerde durumun daha da büyük önem taşıdığını belirten Balı, bu grubun gıda takviyeleri konusunda daha da fazla dikkatli davranması gerektiğini ifade etti. Balı şunları dile getirdi: "Kullanılacak olan gıda takviyesinin dozu, kullanım süresi, kişide mevcut alerjik durumlar ve hastalıklar, varsa kullandığı diğer ilaçlar, yaşam ve çalışma koşulları gibi kriterler hep birlikte değerlendirilmeli, ardından gıda takviyesine başlanmalıdır."
"DOKTOR KONTROLÜ ÖNEMLİ"
Gıda takviyelerinin mutlaka doktor ve eczacı kontrolünde kullanılması gerektiğinin altını çizen Balı, "Doktor veya eczacınıza danışarak kullanılacak gıda takviyeleri, hem sağlık sorunlarına yol açmaz, hem de hedeflenen tedaviyi veya korumayı tam anlamıyla gerçekleştirir." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim