İstihbarat Eski Daire Başkanı Yavuz Elbirler, son olarak İstanbul ve Kayseri'de yaşanan terör saldırılarının amacının güvenlik güçlerini yıpratmak olduğunu belirtirken, kanlı örgüt PKK'nın eylemlerini stratejik açıdan önemli alanlarda yaptığını söyledi. Elbirler, terörün Türkiye'ye etkileri ve eylem yapısını anlattı.
İstihbarat Eski Daire Başkanı ve Emekli Emniyet Müdürü Yavuz Elbirler, son dönemlerde hızla artan terör olaylarının sistematik ve stratejik bölgelerde planlanarak hayata geçirildiğini söyleyerek, PKK'nın yapmaya çalıştıklarını anlattı. Elbirler, vatandaşlara güvenlik güçleriyle birlik olma çağrısı yaptı.
Türkiye'de terörün tek başına yürütülen bir savaş türü olmadığını söyleyen Elbirler, "Son günlerde en adi savaş türü olan terör, özellikle asker ve polislerimizi hedef seçerek vuruyor. Anadolu aslında teröre hiç yabancı değil. Biz Türkler Anadolu'ya girdiğimizde Hasan Sabbah'ın haşhaşilerinin saldırılarına maruz kaldık. Daha sonra Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Türk imparatorlukları bu saldırıları her daim yaşadı. Her türlü saldırının üstesinden geldik. Şairin ‘Anadolu alt üst olurken seyredip bakıp öyle durma. Bir gün vatansız serseri olacaksın kendi yurdunda' sözü çok ama çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız terör saldırıları ardından haklı olarak ‘milli seferberlik' çağrısı yapmıştır. Çünkü terör sadece bir örgütün tek başına yürüttüğü bir savaş değildir." dedi.
"PKK TERÖRÜNÜN KÜÇÜMSENMEYECEK ÖLÇÜDE MADDİ RANTI VAR!"
PKK'nın terör eylemi yapacağı bölgeleri stratejik önemine göre seçtiğini söyleyen İstihbarat Eski Daire Başkanı Yavuz Elbirler, "Türkiye'de 1983'ten beri faaliyet gösteren terör örgütü PKK, merkezi yönetimini yurtdışında oluşturmuş, örgütsel eğitimini yurtdışında yapmış ve geçen süre zarfında Türkiye'yi hedef alan tüm devletlerin moral, eğitim ve lojistik desteğiyle ayakta kalan bir örgüttür. Aynı zamanda bu örgüt organize bir suç örgütüdür. PKK finans gücünü narkotik maddeler ve tekel ürünleri başka olmak üzere bir çok maddenin kaçaklığını yaparak sağlıyor. Daha açık bir ifadeyle PKK terörünün küçümsenmeyecek ölçüde maddi bir rantı var." diye konuştu.
"SİVİLLERİ HEDEF ALMIYOR ÇÜNK܅"
PKK'nın eylemlerini güvenlik güçlerine yönelik yapmasının nedeninin bölge halkını kandırıp kendilerini iyi göstermek olduğunu söyleyen Yavuz Elbirler, "PKK eylemlerini başlattığı ilk yıllardan itibaren hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hem de diğer illere göç eden kişilerin üzerinde baskılar kurdu. Baskı ve politik faaliyetleriyle bölge halkını yanına aldıktan sonra 1995 yıllarından itibaren yaptığı eylemlerde sivilleri hedef almadı ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılar düzenledi. PKK terörü kendisini sadece özgürlük savaşçısı gibi göstermek istiyor. Bebek katili imajını kaldırıp bir etnik grubun özgürlük savaşçısı olduğu imajını yüklemek istiyor. Bu şekilde örgütüne eleman çekmeye çalışıyor." dedi.
"PKK OPERASYONLARLA SİLAHLI GÜCÜNÜ KAYBETTİ"
Çözüm süreci sonrası düzenlenen operasyonlarla PKK'nın silahlı gücünü kaybettiğini ifade eden Elbirler, "PKK'nın polis ve askere canlı bombalarla saldırmasının nedeni güvenlik güçlerinin moral ve motivasyonlarını kaybetmesini sağlamak. Yapılan terör eylemleri nedeniyle Türkiye'yi dış ülkelere göre güvenli olmayan bir ülke olarak göstermek ve turizmdeki girdileri durdurmak. Eylemlerin iki amacı var. Birisi güvenlik güçlerimizin moralini bozmak, diğeriyse ülkenin ekonomisine zarar vermek" diye konuştu.
"BOMBALI ARAÇLAR DOĞU'DAN BATI'YA GETİRİLİYOR"
Terör saldırılarında kullanılan kilolarca bombaların nereden geldiği sorusuna yanıt veren İstihbarat Eski Daire Başkanı Elbirler, "Bu tür örgütlerin elinde bomba yapımı konusunda eğitim almış insanlar var. Bomba yapımı için malzemeler hem yurtiçinden hem de yurtdışından getirilebilir. Teknolojinin geliştiği bu tür ortamlarda bomba düzenekleri her yerde yapılabilir. Bu olaylar zincirinde dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da bombaların taşınması. Bombalı araçların bir çoğunun Doğu'daki bazı illerden çıkıp olay yerine getirildiği görülüyor. Burada bir istihbarat zafiyetinden bahsetmek çok zor. X ilde yapılan bir bomba araçlara yüklenip Batı'ya getiriliyor ve burada patlatılabiliyor. Bombaların Güneydoğu'daki birkaç ilden çıktığı söylenebilir." ifadelerini kullandı.
"BOMBALI ARACIN NORMAL ARAMALARDA ANLAŞILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Bombalı araçların normal aramalarda tespit edilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Yavuz Elbirler, "Bomba yüklü araçların normal aramalarda tespit edilmesi söz konusu değil. Yollardan binlerce araç geçiyor. Bunların hepsini arayamazsınız. Ayrıca bombalar araçların görünen yerlerinde değil. Bazen bir cismin içine koyuyorlar, bazen arabanın içine koyabiliyorlar. Bombalar açıkta taşınmıyor. Bizim araçlarda bomba var mı diye aramamız çok zor. Önemli olan o araçta bomba olduğunu öğrenmek" dedi.
ÇÖZÜM HEM SİLAHLI, HEM DE POLİTİK MÜCADELE
İstihbarat Eski Daire Başkanı ve Emekli Emniyet Müdürü Yavuz Elbirler son olarak terörle hem siyasi ve hem silahlı mücadele edilerek aşılabileceğİni belirtti. Elbirler şu ifadeleri kullandı, "Terör örgütüyle silahlı mücadelenin yanı sıra politik mücadele de yapılmalı. Bu örgütlerin her türlü eylemini destekleyen sözde fikir mücadelesi verdiklerini ifade eden, iktidarı yıpratmak amacıyla adeta bir koruma şemsiyesi oluşturulanlar mücadele etmek gerekiyor. Güvenlik güçleri özellikle FETÖ/PDY örgütlenmesinden dolayı ciddi bir yara almıştı. Görülüyor ki teşkilatımız kısa bir süre içerisinde toparlandı. Burada önemli olan her bir bireyin asayişi sağlamak için canını ortaya koyan güvenlik güçlerine yardımcı olmasıdır. Milli seferberlikten de kasıt budur"
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim