MİT'in darbe istihbaratını öğleden sonra aldığı bunu Genelkurmay ile paylaştığı, ancak ne Genelkurmay'ın ne de MİT'in Marmaris'te tatilde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi vermediği ortaya çıktı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşananlara ilişkin soru işaretleri çoğalıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın darbe hareketlenmesine ilişkin ilk istihbaratı Genelkurmay'a saat 16:30 civarında ilettiği, ardından da başarısız darbenin olduğu cuma günü saat 18.00'de bizzat Genelkurmay karargahına gidip, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a darbe istihbaratını ilettiği bilgileri sızdırıldı. Hatta söz konusu bilgiler devletin resmi kurumu olan Anadolu Ajansı tarafından da haberleştirildi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada, "benim gece 8 civarında haberim oldu" dedi. Erdoğan'ın bu açıklaması, kamuoyunda "Cumhurbaşkanı ve Başkomutan, neden 3 buçuk 5 saat boyunca darbe hareketliliği konusunda hiç bilgilendirilmedi" sorusunu akıllara getirdi.
NEDEN BAŞKOMUTAN'A HABER VERMEDİLER ?
Ankara kulislerine sızdırılan istihbarat bilgilerine göre, o gün şunlar yaşandı;
-16.30 MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'e TSK'daki hareketlenmeye ilişkin ilk istihbaratı iletiyor.
-17.00 Fidan, istihbaratın ayrıntılarını iletmek için Müsteşar Yardımcısı'nı Genelkurmay Karargahı'na gönderiyor. Müsteşar Yardımcısı, Genelkurmay İkinci Başkanı ile yüzyüze görüşüyor.
-18.00 MİT Müsteşarı Hakan Fidan bizzat Genelkurmay karargahına gidip, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a yüzyüze bilgi veriyor.
NEDEN KİMSE ERDOĞAN'A HABER VERMEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı CNN International yayınında, darbe girişiminden Cuma akşamı ancak saat 08:00'da (20:00) haberi olduğunu şu sözlerle açıkladı;
"Ailemle birlikte tatildeydik ve Marmaris'teydik. O gece saat 8 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik"
DARBE İSTİHBARATI VAR; KUVVET KOMUTANI DÜĞÜNDE…
O güne ilişkin bir başka dikkat çekici unsur ise, öğleden sonra alınan TSK içindeki hareketlilik istihbaratına rağmen, bundan Kuvvet Komutanları'nın dahi haberdar olmaması. O kadar ki, Genelkurmay'a öğleden sonra giden istihbarata rağmen, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, akşam saatlerinde bir düğüne katıldı. Nitekim, darbeciler Orgeneral Ünal'ı da katıldığı düğün davetinde ele geçirmeyi başardı.

Editör: TE Bilişim