Manisa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıl dönümü kutlamalarında yıllardır süren çelenk sunma krizi aşıldı. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'in törenden bir gün önce Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından siyasi partiler ve STK'lar da Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu.
MANİSA'NIN Yunan işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıl dönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanındaki Milli Egemenlik Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Törene Manisa Vali Vekili Abdurrahman Koçoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa Garnizon Komutanı Albay Şefik Güvenç, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekilleri Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, daire müdürleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, öğrenciler STK temsilcileri ve askeri erkan katıldı.
Cumhuriyet Meydanındaki tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajının okunması ile başladı. Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Garnizon Komutanlığı, AK Parti, CHP, MHP ile gazi ve şehit aileleri derneklerinin çelenk sunumu ile devam eden törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü yaptı. Güzgülü konuşmasında, "Ege Bölgesi ve ülkemizin kıymetli şehri Manisa'mızın 94'üncü kurtuluş yılı kutlu olsun. Ülkemiz tarih boyunca içte ve dışta bulunan şer odaklarının hedefinde olmuş ancak devletiyle ve milletiyle boyun eğmeyen Türk milleti her defasında bu odaklara tokat gibi cevaplar vermiştir. Milletimiz Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü kurtarıcı olarak seçmiş ve izinde gitmiştir. Bu büyük liderin ışığında Samsun'dan başlayan diriliş hareketi nihayet 8 Eylül 1922'de Manisa'ya ulaşmış ve şehrimiz hain düşmandan kurtulmuştur." diyerek şehit ve gazileri minnetle andı. Güzgülü'nün konuşmasının ardından Cumhuriyet Meydanındaki çelenk sunma töreni sona erdi.

ÇELENK KRİZİ AŞILDI
2012 yılında yürürlüğe giren ‘Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği' sonrası yaşanan çelenk krizleri Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yılında aşıldı. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel'in törenden bir gün önce Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından siyasi partiler de Milli Egemenlik Anıtına çelenk sundu.
Törenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, 2012 yılından bu yana alternatif tören düzenlediklerini ve Manisa Valiliğinin tutumunu protesto ettiklerini kaydetti.
"Bunun Türkiye'ye yaygınlaşmasını istiyoruz" diyen Özel, "Atatürk Anıtının önünde defalarca valiliğin tutumunu kınayan açıklamalarda bulunduk, protestolarda bulunduk ve burada alternatif törenler düzenledik. Ben her bayram törenden bir gün önce olduğu gibi hatta 30 Ağustos'ta da bunu yapmıştım. Dün de sayın valimizi aradım ve geçmişte yayınlanan bir genelgeye istinaden sadece valiliğin, büyükşehirin ve askeriyenin çelenklerinin konulduğu bizim hem partimizin kurucusu hem Türkiye'nin kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e parti olarak çelenk koymak istediğimizi buna izin verilmediği için alternatif tören düzenlediğimizi ancak Türkiye'nin bugün geldiği şartların ayrılıkları değil birliktelikleri gerektiğini ifade ettim. Sayın valimiz bir müsaade istedi ve bir saat içinde dönüş yapacağını söyledi. Yapmış olduğu çalışmalardan sonra döndüler ve bugün hem bizim partimizin hem diğer siyasi partilerin hem de derneklerin çelenk sunmak isteyen herkesin çelengini koyabileceğini söyledi. O vakitten sonra erişebildikleri kurumlara eriştiler ve bu tören yaşandı. Bu sağlıklı bir durumdur. Bugün burada valiyi protesto etmiyoruz. Geçmişte valiliği ve bakanlığı protesto etmiştik, alternatif törenimizi iptal ettik. Doğrusu budur. 8 Eylül'de yapılan bu uygulamanın bundan sonraki tüm törenlerde olması için de hem Manisa Valiliğinden hem yetkililerden gerekli çalışmaları yapmalarını bekliyoruz. O genelgenin de değiştirilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili sıfatıyla gerekli bakanlıklarla çalışmalarda bulunacağız, gerekirse bu konuda mecliste de bu konuda genel görüşme talep etmek suretiyle bunun Türkiye'ye yaygınlaşmasını istiyoruz." dedi.
Törenin ardından MHP ve CHP'liler sundukları çelenklerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Editör: TE Bilişim