Yeni uygulamanın hem eczacıları hem de hastaları mağdur edeceğini belirten Kurtuluş, hastanelerdeki başhekimliklerde uzun reçete kuyruklarını oluşmasına sebep olacağını dile getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 15 Ekim tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemesiyle e-reçete yazılamaması durumunda, hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin başhekim tarafından onaylanması gerekiyor. Başhekim onayı olmayan kağıt reçeteleri eczaneler kabul edip, işlem yapamayacak. 29. Bölge Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, yeni uygulamanın en çok hastalara sıkıntı yaratacağını ve hastaların hastanelerdeki başhekimlerde reçete onaylatmak için uzun bir süre bekleyeceğini ifade etti. E-Reçete uygulamasının şuanda tüm sağlık kuruluşlarında düzenli bir şekilde işlediğine de dikkati çeken Kurtuluş, "e-reçete şuanda düzenli bir şekilde her sağlık kuruluşlarında işliyor. Ama e-reçete bir sistem üzerinden web veri tabanından işliyor. Kimi zaman bu sistem bozuluyor. Bozulduğu zaman doktorlar ilaçları kağıt reçete ile yazıp, kendi kaşesiyle onaylayıp hastaya sunuyordu. Hastada bu reçete ile eczanelerden ilacını alıyordu. Ya da sistem bozulduğunda işlemez durumda olduğu zamanlarda doktor bir kağıda ilaçları yazıp hastaya veri, hasta eczaneden ilaçlarını alıyor. Ardından birkaç gün sonra reçetesini yazdırıp getiriyordu. Şimdi kağıt reçetenin başhekime onaylatılması uygulaması hem eczacının, hem de hastanın büyük sıkıntı yaşamasına sebep olacak" diye konuştu.

"EMEKLİ KUYRUĞU GİBİ REÇETE KUYRUĞU"

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Kurtuluş, kendi eczanesine günlük gelen reçetelerin üçte birinin kağıt reçete olduğunu ifade ederek, "Bu uygulamayla eczacılar artık başhekimi onayı olmayan kağıt reçete ilaç vermeyecek. Böylece hasta acil bile olsa, ilacına ulaşamayacak. Eğer diyelim ki eczacı acil kullanılması gereken ilacı hastaya verdi ve hastaya 'Sen bu reçeteni sonra başhekime onaylat getir' dedi. Ama hasta reçetesini başhekime onaylatamadı. Hastadan bu sefer eczacı ilaçlarının parasını istediğinde, 'vermeseydin ilacı kardeşim' diyecek. Böylece hasta ile eczacı arasında bir kargaşa olacak. Artık bu uygulama ile başhekimliklerini önünde bankalardaki uzun emekli kuyrukları gibi uzun reçete kuyrukları oluşacak. Tabii hastalar o gün başhekime ulaşabilirse reçetelerini imzalatacak. Vatandaşlarımız şimdiden hastanelerde uzun kuyruklar görmeye alışsın" diye konuştu.

Oda Başkanı Kurtuluş, son olarak uygulamanın aile hekimliklerinde yazılan reçetelerde sistemin uygulanmayacağının altını çizerek, "Uygulama sadece hastanelerde yazılan kağıt reçeteler için geçerli. Eğer Aile hekimliğinde e-reçete sisteminden kaynaklı aksaklıklar sebebiyle kağıt reçete yazılırsa, bu reçetelerin ilaçları eczanelerde veriliyor. Aile hekimliklerinde yazılan reçetelerde doktorun veya sorumlu hekimin onayı yeterli geliyor" dedi.
Editör: TE Bilişim