TARİŞ depolarında geçen yıldan kalan ve tartışma konusu olan üzümler konusunda açıklama yapan Manisa TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Uludemir, önemli bilgiler verdi.
İlk olarak TARİŞ'in üzüm alımını geçtiğimiz Cuma günü durdurduğunu dile getiren Uludemir, sadece kooperatife borcu olanlardan, borç miktarı kadar üzüm aldıklarını söyledi. birliğin depolarında geçen yıldan kalan üzümlerle ilgili konuşan Uludemir, "Depolarımızdaki üzümlerimizde herhangi bir çürüme vasfını kaybetme gibi bir durum söz konusu değil. Geçtiğimiz günlerde bir ortağımızın açıklamaları oldu. Yapılan açıklamaların kişi ve kurumları karalamaya yönelik olduğunu ifade etmek istiyorum. Depolarımızda bulunan üzümlerde herhangi bir deformasyon, çürüme ve benzeri durum yok. Sezon öncesinde üst birliğimizdeki ar-ge elamanları gelerek depolarımızda kalan üzümlerden alıp inceledi ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadı. Çünkü bu üzümler ihracata giden üzümler." dedi.
"ÇÜRÜME OLMAZSA SIKINTI YOK"
Yapılan analizlerle de desteklendiği şekilde depodaki üzümlerin çürük olmadığını söyleyen Uludemir, üzümlerin peyderpey şekerlenmeye maruz kaldığını aktardı. Şekerlenmenin büyük bir sorun teşkil etmediğine işaret eden Uludemir şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıldan kalan üzümlerin bazılarında şekerlenmeler meydana geldi. Ancak şeker olayı sıkıntı yaratan bir durum değil. İşleme esnasında temizlenebiliyor. Yeter ki çürüme ve küflenme olmasın. Yıkamadan geçtikten sonra üzüm temizleniyor."
"TAAHHÜTTEN BİR KİLO BİLE FAZLA ÜZÜM ALAMIYORUZ"
Daha önceleri TARİŞ'e üzüm getiren üreticiden taahhüdün yüzde 10 fazlasına kadar üzüm alabildiklerini, ancak bu yıl bu sözleşmenin değiştiğini hatırlatan Uludemir, "Yeni ana sözleşme gereği taahhüdün üzerinde üzüm alamıyoruz. Daha önceleri yüzde 10'luk bir kota fazlası vardı ancak son sözleşmede bu da kaldırıldı. Üyemiz bize 5 ton üzüm bildirdiyse 5 ton 1 kilo da getirse o 1 kiloyu alamıyoruz. Açıklamayı yapan ortağımızın fazlalık üzümünü her şeye rağmen ortada bırakmadık ve kurumdaki bir akrabasının üzerine göstererek buraya döktü." ifadelerini kullandı.
"EMANETE ÜZÜM DÖKMEKTEN VAZGEÇİN!"
Üzüm fiyatlarının düşüklüğü konusunda da konuşan Uludemir, bu anlamda üreticiye büyük görevler düştüğünü belirtti. Uludemir şöyle konuştu: "Kooperatifin bahçesinde ziraat odasına tahsis ettiğimiz depolar var. Üretici üzümünü buraya getirebilir. Emanete üzüm dökülmesini istemiyoruz. Üzüm fiyatlarının daha iyi noktalara gelmesi adına iki şeye ihtiyacımız var. Bunlardan ilki ve en önemlisi üzümün emanete dökülmemesi. Bu konuda gerekirse kanunlar çıkarılmalı diye düşünüyorum. Diğer konu ise stok müessesesi. Bu anlamda TARİŞ'e de yetki verilebilir. Stok müessesesi kurulduğu takdirde bu durum üreticinin yararına olacaktır."
"TALEP GELMEDİ Kİ…"
son olarak okul üzümüyle ilgili konuşan Uludemir, "Okul üzümü konusunda bize bir talep gelmedi. Talep gelmeden de bizim onlara hibe etmek gibi bir durumumuz yok. Çünkü birliğin genel kurul kararı olmadan biz bir şey yapamayız." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim