MANİSA’NIN Gölmarmara ilçesinde 6 Temmuz 2015 tarihinde meydana gelen ve 13’ü kadın, 1’i çocuk 15 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasıyla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlanmış ve süt tankeri sürücüsü Ercan İşleli 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, 15 yıl hapis cezasının adalet beklentisine yanıt vermediği kanaatinde.
CHP’Lİ NURLU, “KAMUOYU VİCDANINI RAHATLATAN BİR KARAR ÇIKMADI”
Adaletin verdiği karara saygı duyduğunu ancak davadan kamuoyunu rahatlatan bir ceza çıkmadığını söyleyen CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “Adalete saygı duyulması gerekir ama bu davadan kamuoyunu rahatlatan bir ceza çıkması gerekirdi. 15 ocak yandı. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Vefat eden kardeşlerimizi geri getirme imkanımız yok ama geride kalanların acılarını bir nebze olsun dindirmek için iddianame böyle olmamalı ve ceza miktarının arttırılması gerekiyordu.” dedi.
GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZEL, “ESAS YARGILANMASI GEREKENLER DAVADA YOK!”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, kazayla ilgili esas yargılanması gereken kişilerin dava dosyasında yer almadığını belirtti.
CHP’li Özel, “Öncelikle davada esas yargılanması gerekenler yargılanmıyor. Türkiye’nin karayollarında günlerdir uykusuz olan, iki şoför olması gerekirken tek şoför olan ve saatlerce araç kullanan, iftar molası bile vermeden araç kullanan biri 15 kişinin canını aldı. Bu kişi elbette yargılanmalı. Ancak karayollarındaki bu denetimsizlik ve bunun sorumlusu siyasiler de yargılanması gereken kişilerdir. Türkiye’nin karayollarında benzer kamyonlar, gelecekte yanacak canların Azrailleri olacak. Bu yüzden sistemi de sorgulamak lazım. Sivrisinekten nemalanmak yerine bataklıktan kurtulmak lazım.” diye konuştu.
Özgür Özel, “Kişisel olarak söylüyorum, bu sürücünün 15 yıl ceza alması Türkiye’deki infaz sistemi ve adalet beklentisine cevap vermiyor. Burada kanunlarda yazanlar kadar infaz sistemi ve cezaevlerindeki doluluk oranı nedeniyle yapılan uygulamaları da göz ardı etmemek lazım. İleride temyiz sürecinde de konuyu takip etmeye devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
SADECE 8 YILINI HAPİSTE GEÇİRECEK!
Öte yandan son çıkan infaz kanununa göre sanıklar haklarında verilen cezanın 3’te 2’sini hapiste geçiriyor ve cezanın bitimine iki yıl kala denetimli serbestlikten faydalanabiliyor.
Bu durumda 15 tarım işçisinin hayatına son veren kazadaki tek kusurlu Ercan İşleli, 15 yıllık hapis cezasının yalnızca 8 yılını hapiste geçirecek.
Özel Haber: Berfin ADICAN
Editör: TE Bilişim