Rekabet Kurulu üyelerine sahte ve gerçek takıları birbirinden ayırt etmenin zorluklarını yanında getirdiği örnekler ve makinelerle anlatan Oda Başkanı
Turgay Baransel, "Adam, 22 ayar bilezik diye 19 ayar satıyor. Ama yemeyen kuyumcu yok. 3 bin liralık bilezik, diye 30 lirayakaplama bilezik satıyor. O kadar gerçekçi yapmış ki.. Sahte pırlantaları, bileziklerin hem kuyumculara hem de vatandaşa satışını engellediğimiz için bizi şikayet ettiler. Neymiş bin 200 tane kuyumcu varken, bir kişi telefonla şikayet etmiş. Bu hak mı? Vatandaşın hakkını koruduğumuz için şikayet edildik" diye savunma yaptı.
Rekabet Kurulu, İzmir Kuyumcular Odası'nın altının satış fiyatını belirlemek ve buna uymayan esnafa bazı yaptırımlar uygulamak suretiyle rekabeti ihlal ettiği iddiasıyla açılan soruşturmada Oda Başkanı Turgay Baransel'in sözlü savunmasını aldı.
Baransel, "Satılan altınlar, bilezikler, pırlantalar, Reşatlar sahte. Ben de denetim yapıyorum. Para cezası kesiyor, diyorlar. Fiyatı ben belirliyormuşum. Nasıl belirleyebilirim? Altının ons fiyatı uluslararası piyasada belirleniyor. Ben sadece Darphane'den gelen altınlar ile işçilik ücretleri konusunda tavsiye fiyatyayınlıyorum ki vatandaş mağdur olmasın. İki dükkan arasındaki fiyat farkını sorgulayabilsin. Sahte ürün satanlar ile gerçek ürün satan esnaf arasında haksız rekabet oluşmasın" dedi. Kendilerinin bir telefon ihbarıyla soruşturulmasına da tepki gösteren Baransel, "Bizleri sahte bilezik, pırlanta üretip satanların; sahte pırlanta satmak için çadır açmak isteyenlerin şikayet ettiğini biliyoruz. Sürekli denetimler yapıyoruz. Sizlere vermediğimiz birçok belge var" dedi.
KARAR 10 KASIM'DA
Soruşturma Heyeti sözcüsü ise oda yönetiminin rekabeti ihlal ettiğine ilişkin toplantı videosunun ellerinde bulunduğunu ayrıca rastgele seçtikleri kuyumcularla yapılan görüşmelerin de bunu teyit ettiğini vurguladı. Kurul, hem İzmir Kuyumcular Odası hem de Başkan Turgay Baransel hakkında rekabeti ihlalden idari para cezası verilip verilmeyeceğine ilişkin kararını 10 Kasım'da açıklayacak.

Editör: TE Bilişim