Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak. İnşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, betoncu ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu mesleklerde işçiler belgesiz çalışamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürenin yılsonuna kadar uzatılacağı söyleniyor. Ancak net bir tarih verilmemesi mesleki yeterlilik belgesi olmayan vatandaşlar ve çalıştıran işyerleri için tehlike çanları çalıyor.


Bilge Mesleki Yeterlilik Bilgilendirme Merkezi Müdürü İkram Taşdemir, meslekti yeterlilik belgesi olmayan vatandaşların belgeleri olmadan çalışamayacaklarını söyledi. birçok sektörde belgesiz çalışmanın önünün kapandığını hatırlatan Taşdemir, "Sektörde çalışabilme adına bireyde ustalık belgesi, alanıyla ilgili lise diploması veya yükseköğretim diploması yeterli olacak. Eğer bireyde bu belge yok ise yıllardır kendi alanıyla ilgili çalışmış yetkinliği olan bireyler için ulusal yeterlilik sitemi devreye giriyor. Bunun için akredite edilmiş kuruluşlar aracılığıyla yapılacak sınavlarda başarı gösterenlere mesleki yeterlilik kurumu onaylı sertifikalarla sürece geçişleri gerçekleşecek. Bu sınavlar teorik ve pratik olarak yapılacak." dedi.
‘HER İŞİ YAPARIM DEVRİ' BİTTİ
Belge alınması konusunda önceliğin tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılan alanları kapsadığını dile getiren Taşdemir, "Özellikle inşaat iş kolu ve metal iş kolu önemli. 25 Mayıs 2015 tarihinde yaklaşık 40 iş koluna bu öncelik getirildi ve en önemli ikisi inşaat ve metal alanları. Bu 40 meslek grubundan 17'si inşaat sektörünü ilgilendiren meslekler. Peyderpey bütün alanlarda bütün sektörlerde yeterlilik belgesi zorunlu hal getirilmiş olacak. Yani ‘Ben her işi yaparım, her işi biliyorum' deme devri bitiyor. Ya ustalık belgenizle, ya mezun olduğunuz diplomayla ya da ulusal yeterlilik çerçevesinde aldığınız sertifikayla yeterliliğinizi göstermiş olacaksınız." diye konuştu.
KİŞİ BAŞINA 500 TL CEZA
Belgesiz işçi çalıştıran firmalarla ilgili cezai yaptırımları da açıklayan Taşdemir şu bilgileri verdi: "Zorunluluk getirilen meslekler itibariyle baktığımızda 25 Mayıs 2015 tarihi itibariyle tebliğ yayınlandı. 12 ay süre verildi. Önümüzde 26 Mayıs 2016'ya kadar saydığım 40 meslek grubunda bulunanlar için yeterlilik belgesi aranıyor. Şu an belge sahibi olmayanlar ya ustalık belgesi alma gayreti içerisinde ya da ulusal yeterlilik çerçevesi içerisinde yeterliliklerini ölçecek merkezlere başvurup belgelerini alma gayreti içinde. Bu belgeler olmazsa, işverene belgesiz çalıştırdığı her işçi için 500 TL ceza uygulanacak. Ama bunun bir başka riski daha var. Belgesi olmayan bireyin yaşayacağı herhangi bir iş kazasında veya bir sorunda işveren ciddi bir risk altına kalacak."
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belge alma süresinde uzatılma olacağı ve bu sürenin yılbaşına kadar olacağını beklediklerini; ancak henüz net bir tarih verilmediğini söyleyen Taşdemir, "Önümüzde de bir aylık zaman kaldı. Bu kısa süre içerisinde belgelendirmelerin yetişemeyeceği yüksek ihtimal olarak görünüyor. Sürenin yılsonuna kadar uzatılabileceği paylaşıldı. Erteleme konusunda işverenlerden büyük bir talebi var. Sürecin uzatılmaması durumunda birçok sektörde iş yapılamaması gibi bir durumla karşı karşıya kalınabilir." şeklinde konuştu.
BELGE ŞARTI ARANAN MESLEKLER HANGİLERİ?
"Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3."
Öte yandan, Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci (seviye 3 ve 4) meslekleri de 25 Mart 2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesiz yapılamayacak.
MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAYAN DURUMLAR
Mesleki eğitim Kanununa göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ile teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ile bölümlerinden mezun olup, diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor.
Editör: TE Bilişim