TÜRKİYE'nin en büyük depremi olarak nitelendirilen ve yaklaşık 17 bin 500 vatandaşın hayatını kaybettiği 17 Ağustos depreminin 17. yılında açıklamada bulunan AKUT Manisa İl Temsilcisi Hakan Özcan, Manisa'nın da deprem kuşağı içerisinde olan riskli iller arasında yer aldığını söyleyerek Manisalı vatandaşların depreme yeteri kadar hazır olmadığını öne sürdü.

Türkiye'yi derinden etkileyen ve yaklaşık 17 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 43 bine yakın insanın da yaralandığı 17 Ağustos 1999 depreminin 17. yıldönümü nedeniyle açıklama yapan AKUT Manisa İl Temsilcisi Hakan Özcan, 17 Ağustos depreminin yüzyılın felaketi olarak anıldığını belirterek, "Yüzyılın felaketi olarak anıldı bu felaket. Şu ana kadar o büyüklükte bir deprem dünyanın hiçbir yerinde meydana gelmedi. Yaklaşık 17 bin 500 civarında vatandaşımız resmi kayıtlara göre hayatını kaybetti. 43 binden fazla kişi yaralandı, 280 bin konut yıkıldı, 50 binden fazla işyeri de ne yazık ki enkaza dönüştü" dedi.

"DERS ALDIK, AMA HALA HAZIR DEĞİLİZ"

17 Ağustos depreminin ardından Türkiye'nin dersini aldığını, bu nedenle deprem ile ilgili çeşitli yasaların çıkarıldığını ifade eden Özcan, ancak toplumun hala deprem konusuna gereken önemi göstermediğini ifade etti. AKUT Manisa İl Temsilcisi Özcan "17 Ağustos'tan sonra çeşitli kanunlar çıkartıldı ve özellikle arama kurtarma çalışmalarının geliştirilmesi hususunda ciddi atılımlar yapıldı. Bu konuda profesyonel kişiler yetiştirildi. Binalar hala depreme karşı hazırlık mı onu bilmiyoruz. Deprem konusunda bilinçsiz bir topluma sahibiz. Toplumu bilinçlendirmek için özellikle Manisa'da küçükten gençlere ve yetişkinlere kadar eğitimler vermeye gayret gösteriyoruz. Bize gelen eğitim taleplerini karşılıyoruz. Hangi evlerde deprem çantası var, hangi evlerde küçük bir yangın tüpü var belli değil. Bunu en yakın arkadaş çevremize baktığımızda çok iyi görüyoruz" diye konuştu.

MANİSALILARA SESLENDİ

Manisa'nın deprem riski büyük olan iller arasında yer aldığını ifade eden AKUT Manisa İl Temsilcisi Özcan, "Manisa yer ve konum olarak deprem riskinin yoğun olduğu illerden birisi. Yaklaşık 20 gün önce merkez üssü Manisa olan hafif sarsıntıda bir deprem yaşadık. Ancak can veya mal kaybı olmadı. Bu korkuya rağmen hala ilimizde yaşadığı konutun depreme dayanıklı olup olmadığını bilmeyenler var. Manisalı vatandaşlarımız deprem konusunda gerekli önlemleri alsınlar, bu konuda eğitimlere katılsınlar ve özellikle binaların depreme dayanıklılığını ölçtürsünler" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim