Dün Türkiye'de meydana gelen darbe girişimi uluslararası piyasalarda etkisini hemen gösterdi. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 6'ya yakın değer kaybederken diğer gelişmekte olan para birimlerini de olumsuz etkiledi. Uzmanlar 2.8760 TL'ye kadar gerileyen doların dün akşam saatlerinde 3.0159'a kadar tırmandığına dikkat çekerek hafta sonu yaşanacak gelişmelerin piyasaların seyrinde etkili olacağını belirtiyor. Normalleşme durumunda doların tekrar düşüşe geçmesi bekleniyor. Peki Dolar fiyatı ne kadar oldu?
TÜRKİYE'de dün akşam saatlerinde meydana gelen darbe girişiminin ardından dolar, Türk Lirası karşısında bir anda yüzde 6'ya yakın değer kazandı. Dün gün içinde 2.89 lira seviyelerinde olan dolar, Türkiye piyasaları kapalıyken yaşanan gelişmeler sonrasında uluslararası piyasalarda 3.0501 lirayı aştı. Dolar en son 24 Haziran'da 3 liranın üzerine görmüştü. Türkiye piyasalarının açılacağı pazartesi günü ise analistler hafta sonu yaşanacak gelişmelerin piyasalarda etkili olacağı görüşünde. Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde de etkili oldu.Son bir haftadır İngiltere'deki Brexit oylamasının etkilerinin azalması, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımını aralık ayına bırakma ihtimalinin artması ve Japonya'nın yeni bir teşvik paketi hazırlığı haberleriyle gelişmekte olan ülkelere para girişi başlamıştı. Bu Türk Lirası'nı da dolar karşısında güçlendirmiş ve dolar hafta içinde 2.8760 liraya kadar inmişti. Dün borsa da haftayı yüzde 0.29 yükselişle kapatmıştı. Dün meydana gelen olaylardan ve TRT'de bildiri okumasından sonra ülkede neler yaşandığının tam olarak anlaşılamaması üzerine dolar 2.89 lira seviyelerinden birden 3 liranın üzerine fırladı. Türkiye piyasaları kapalı olsa da uluslararası piyasalarda işlem gören Türk Lirası dolar karşısında yüzde 6'ya yakın değer kaybetti. Dolar 3.0501 liraya kadar yükseldi. İlerleyen saatlerde ise dolar 3.01 lira seviyelerine geriledi.
YABANCI ALGISI BOZULUR
Analistler doların bir süredir artan küresel risk iştahıyla olumlu seyrettiğine dikkat çekerek darbe girişimi ve karışan siyasi ortamla beraber dolarda sert bir yükseliş yaşandığına işaret etti. Piyasa durulsa bile yabancı algısının bozulabileceğine vurgu yapılırken pazartesi günü borsanın düşüşle açılabileceği belirtildi. Diğer gelişen ülke kurlarında da Türk Lirası kadar olmasa da değer kayıpları yaşandığını kaydeden analistler Güney Afrika Randı'nın yüzde 2.45, Rus Rublesi'nin yüzde 1.20, Macaristan Forint'i ve Polonya Zilotisi'nin de yüzde 1.20 değer kaybettiğini vurguladı. Analistler normalleşmenin olasılığına bağlı olarak içeride özellikle siyasi gelişmelerdeki her ılımlı gelişmenin kademeli olarak doları da aşağı çekeceğini aksi halde yükseliş yaşanacağını söyledi. Analistler ayrıca ise piyasanın ilk tepkisiyle doların 3.05 lirayı aşmasının önemli olduğunu belirtirken doların daha önceki rekor seviyesi olan 3.07'ye yaklaşmaması ve 3.05'te kalmasının önemli olduğunu belirttiler. Yeni rekor görülmemesinin ‘piyasa durumdan endişeli ama sağduyulu bakıyor' anlamına geldiğini belirten analist normalleşme ne kadar çabuk olursa piyasanın da o hızla toparlanacağını kaydetti.
BANKAMATİK BAKKAL VE FIRIN KUYRUĞU
DÜN akşam saatlerinde Türkiye'de Ankara ve İstanbul odaklı darbe girişimi bazı bölgelerde halkın paniğine ve sıkıntı yaşanabileceği gerekçesiyle market, fırın ve bakkallara yönelmesine neden oldu. Marketlerden özellikle makarna, çorba, dondurulmuş gıda, bakliyat ve ekmek alındığı gözlendi. Ayrıca olaylar, bazı vatandaşların para sıkıntısı yaşanabileceği endişesiyle bankamatikler önünde kuyruklar oluşturmasına da yol açtı.
SOSYAL AĞLARA ERİŞİM ENGELİ
DÜN akşam Türkiye'de yaşanan olayların ardından Twitter ve Facebook'a erişim de engellendi. Saat 12.00 civarından başlayan erişim engelinden sonra kullanıcılar sosyal ağlara bazı servis sağlayıcılarla üzerinden bağlanılamadı. Bazı iletişim operatörleri üzerinden ise sosyal ağlara bağlanılmaya devam edildi. Sosyal ağlara bağlanamayanlar ise Sanal Özel Ağ (VPN) kullanarak paylaşımlara devam etti. Ancak ancak saat 00.45 itibariyle sosyal ağlara yeniden erişilmeye başlandı. Bu esnada ise Twitter'ın resmi hesabından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada "Tamamen engellenmiş olmamız için bir gerekçe olmamakla birlikte, kasıtlı olarak hizmetimizin ülke çapında yavaşlatıldığından şüpheleniyoruz" denildi. Facebook'tan ise konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Erişim engellendiği sıralarda Başbakan Binali Yıldırım'ın resmi Twitter hesabından açıklama yapması dikkat çekti.
İŞ DÜNYASINDAN TEPKİLER
İŞ dünyası ve sivil toplum kuruşlarından darbe girişimine büyük tepki geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz. Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Demokrasiden yanayız" dedi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'den (TÜSİAD) yapılan açıklamada, "Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız" denildi. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin, "Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır" diye konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Milli iradeye zarar verilmek istenmiştirDemokrasi karşıtı tüm girişimlerin karşısında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Editör: TE Bilişim