15 Temmuz darbe girişimi gecesi, darbe karşıtı çıkışı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçağın İstanbul'a güvenli olarak inişini sağlamasıyla gündeme gelen Manisalı Genel Kurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar'ın, 23 Ağustos tarihindeki YAŞ toplantısında gündeme gelmesi beklenen "kuvvet komutanı olmaksızın genelkurmay başkanlığına atama yapılabilir" düzenlemesinin gerçekleşmesi halinde Genel Kurmay Başkanlığı'na bir adım daha yaklaşacağı iddia edildi.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki YAŞ toplantısı ikinci kez 23 Ağustos Salı günü Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirileceği duyuruldu.15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle yapısında değişikliğe gidilen YAŞ, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.
BAKANLAR KURULU TEKLİF EDECEK CUMHURBAŞKANI ONAYLAYACAK
Hükümet yasal bir değişiklik yaparak Genelkurmay Başkanlığı için "Kuvvet komutanlığı yapma" şartını kaldırmıştı. Değişikliğe göre; bakanlar kurulunun teklifi, Cumhurbaşkanının onayı ile Orgeneral ve Oramiraller arasından bir isim, Kara Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapmadan da, Genelkurmay Başkanı olabilecek. Değişikliğin 15 Temmuz darbe girişimindeki tutumu nedeniyle, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar için yapıldığı konuşuluyor.
OHAL KARARNAMESİ
Bakanlar Kurulunca çıkarılan 669 sayılı OHAL kararnamesi ile, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanununun 49'uncu maddesi yeniden düzenlendi. Bu maddede yer alan, "Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış, orgeneral-oramiraller arasından Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır" ifadesi değiştirildi. Maddeden, "Kara-Hava-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapmış" ifadesi kaldırıldı. Böylelikle kuvvet komutanlığı yapmadan da, Genelkurmay Başkanı olunabilecek.
AKAR'DAN SONRA DÜNDAR MI ?
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dere geçerken at değiştirilmez" demiş ve YAŞ toplantısında da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın görevine devam etmesi kararlaştırılmıştı. Akar'ın görev süresi normal şartlarda 2019 yılında sona eriyor. Akar, bu görevinde 2019'a kadar kalırsa ya da daha önce emekliliğini isterse hükümet, kuvvet komutanlığı yapmamış bir Orgeneral'i de bu göreve atayabilecek. Bu durumda en kuvvetli senaryo da, hükümetin Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar'ı tercih edeceği biçiminde şekilleniyor.
CUMHURBAŞKANININ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMIŞTI
1955 doğumlu olan Dündar, Genelkurmay Başkanlığı makamının boşalması durumunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapmadan Genelkurmay Başkanı olabilecek. Böylelikle o tarihte Kara Kuvvetleri Komutanlığı makamının dolu olması da, Dündar'ın Genelkurmay Başkanlığına atanmasını, son yapılan yasal değişiklik uyarınca etkilemeyecek. Genelkurmay Başkanları 67 yaşına kadar görev yapabiliyor. Dündar, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Dalaman'dan İstanbul'a havalanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın içerisinde bulunduğu uçağın güvenli bir şekilde Atatürk Havalimanına inebilmesi için darbeciler tarafından işgal edilen havalimanı kulesini geri almış ve havalimanını güvenliğinin sağlayarak Erdoğan'ın uçağının güvenli bir şekilde alana inmesini sağlamıştı. Dündar, rehin tutulan Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar görevinin başına dönene kadar da Genel Kurmay Başkan Vekilliği'ne atanmıştı.
Editör: TE Bilişim