Mimarsinan Bulvarı Manisa’nın tarihi gelişiminde önemli rol oynar:

Spil Dağı’na paralel uzanan yollar, Manisa geliştikçe dağın eteklerinden ovaya doğru kademe kademe inerek tarih evrelerine, nüfus artışlarına göre açılmıştır.

1960 yılına kadar İzmir Bursa Sür’at Yolu olarak adlandırılan bu yol o tarihlerde çevre yolu karakterinde idi. Manisa, YSE kavşağında bitiyordu. Bu sürat yolunun alt tarafları, bağlık bahçelik, meyvelik, badem, incir ağaçları ile lezzetli üzümlerin yetiştiği ve Horozköy mevkii Altınçukuru tımarı diye anılıyordu. Kısaca Manisa Ovası’nın başladığı Spil’in bittiği hattı.

Tarih evreleri dediğim yollar ise sırasıyla şöyle idi: Mevlana yolu, Ulutepe Caddesi, İzmir Caddesi, 8 Eylül (Doğu) Caddesi ve Mimarsinan Bulvarı. Bunlar aşağı yukarı 50 binlik nüfus artışları ile açılan, ana arter özelliğini bu nüfus artışı ile kazanan yollardı.

Mimarsinan Bulvarı’ndan sonra 2010 yılında açılan çevre yolu eğer Yeni İmar Planı’nı yapabilirsek! O yolda Manisa’yı sınırlayıcı bir yol olacak nüfus şimdi 400 bin civarında her halde 50 binlik artış yeni planı kesmez, 150 hatta 200 binlik artışla Manisa’mız 600 bini geçecek. (Bunu da bir ara tartışırız.)

Bu nüfus artışı Manisa için bir güç değildir, bu nüfusa paralel; ekonomi, eğitim, sosyal yaşantı, kent bilinci, kültürel hayat da gelişiyorsa, bu çevre yolu kalkınma ibresinin çizdiği yol olacaktır. “İnşallah” deyip konumuza dönelim.

Mimarsinan Bulvarı’nı Manisa’nın gerdanlığı olmalı diye düşünürüm. İzmir girişinden YSE kavşağına kadar bulvar kenarında sağlı sollu yeşil alanlar, ağaçlar, geniş bir orta refüj, çam ağaçları, aydınlatma. Meteorolojiden sonra duvar mimarimiz başlıyor. Nasıl gerdanlık olacak? Yukarıda adı geçen Yeni İmar Planı yapıldığında, kısa zamanda göreceğiz.

Ama bu bulvar gün aşırı olmasa da haftada bir ölümlü ölümsüz maddi hasarlı kazaların olduğu bir bulvar haline geldi. Gün geçmiyor ki kaza haberi gelmesin. Tedbir hak getire hadi Allah rast getire bu bulvara salavat ile çıkıyoruz. Sağdan yavaş gitseniz en sağa park etmiş araçlar arkalarına bakmadan veya yola çıkmak için çok beklemekten sıkılanlar zart diye çıkıyorlar. Orta şeritten gitsen makas atıyorlar, sol şerit Michael Schumacher’ lerin. Formula 1 pisti.

Antalya’ya giderken Denizli içerisinden (şehirlerarası bağlantı bulvarı) geçiyorum. Bu bulvarın yan yolları ayrıca yan yol olmayan yerlerde sapaklarda sığınma dönüşleri var bizim Mimarsinan’a göre daha planlı ve geniş. Bu yol yeni düzenlendi. Alt geçitlerin üstlerinde kameralar var yanlarında da 80 km levhaları var. 81 ile geçtin mi, iki gün sonra postacı kapıyı bir defa çalıyor, muhtar bizim muhtar olduğu için ısrarla çalıyor, olmadı gel ceza kağıdını al diyor. Manisa’da veya Denizli dışında oturup Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni zengin eden çok. Denizliler uslanmışlar çünkü.


Bizde de belli noktalarda ara sıra keyfi olarak radar duruyor bilen 50-60, bilmeyen öğreniyor. Bakıyor radar yok vites küçültüp gazı kökleyip basıyor. Niye radar ara sıra nöbette onu da bilmiyorum. Vites küçültüp hızlanamayacağı aralıklarla sabit radarlar bu işi halleder.

Hatalı yapılmış virajlarda yoldan çıkma, takla atma, kayma gibi kazalar olduğunda adı değiştiriliyor. ‘Ölüm Virajı’ deniyor.

Mimarsinan Bulvarı’nın adı yakında “Ölüme Giden Yol” olmasın o kötü söylemle anılmasın. Manisa’mızın gerdanlığı olacak dediğim yol, ‘İnci Gerdanlık’ olarak anılacakken adı ‘Ölüm yolu’ olmamalı.

Sıradan bir haber gibi yerel gazetelerde okunan bunca ölümlü ölümsüz kazalara rağmen hala bir tedbir alınmıyorsa, (Bizim gazetede (Olay) haber vardı. Salihli’de bayram denetimi diye.) Bayramdan bayrama denetim yapmanın hiçbir anlamı yok.

Yolları planlamak, açmak, inşa etmek, adını koymak, etrafının imarını yapmak Belediye Meclisi’nin işi.

Ama asayişi, ulaşımın rahat akışını, konforlu sürüşü, kazasız belasız kullanılmasını sağlamak, Manisa Valiliği’nin dolayısıyla Emniyet Müdürlüğü’nün işi.

--------------------

Mimarisiyle planlamasıyla ve yer seçimi ile Manisa’ya çok güzel bir Emniyet Müdürlüğü Binası yapıldı. Bu binanın önünde cep olmasına rağmen bazen caddeye kadar taşan araç parklanmaları oluyor, onları trafikte seyreden araçlardan korumak için yol kenarına kukalar konuluyor. Hem araçlar hem kukalar İzmir yönünden Manisa’ya girildiğinde böylesine güzel bir binanın önünde görüntü kirliliği yaratıyor, ayrıca kaza olmaması için hiçbir neden yok çünkü Alparslan Türkeş Köprüsü’nün üzerinden geçen araçlar ile köprü altındaki kavşaktan çıkan araçlar bu binanın kapı girişinin önündeki noktada kesişiyor.

Manisa içerisinde her yolda görüntü kirliliği dubalar var ama 50 sene öncesinin planlaması. Bu bina yeni planlandı misafir araçlarının park edeceği bir otopark düşünülmeliydi inşallah bir çözüm bulunur.