21 Eylül ‘de yayın hayatına başlayan Manisa TV geçtiğimiz Perşembe akşamı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü ağırladı. Başkan Cengiz Ergün “KENT ve BAŞKAN” programında gayet iyi bir performans göstererek yaklaşık 2 buçuk saat ekranda kalarak soruları yanıtladı. Programı ben de keyifle izledim. İmar durumundan, asfalta, pandemi çalışmalarına kadar ve en çok da vatandaşın çokça eleştirdiği su faturalarını örneklerle kalem kalem anlattığı bölümü programın tekrar edildiği Cumartesi akşamı bir kez daha seyrettim.

Günlerdir vatandaşın merak ettiği konuların başında imar imar geliyordu. Yıllardır ne zaman imar açılacak diye bekleyen vatandaşların imar sorunlarının çözümünün önümüzdeki aylarda gerçekleşeceğini anlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Yaklaşık 40’a yakın kurumdan görüşler topladık. Bunlardan en önemlileri DSİ’nin şehir içinden geçen sulama kanallarının deplasesi ile ilgili görüşü ve Tarım Bakanlığının kamu yararı kararı. Bu süreç yaklaşık 2 yıllık bir süreç. Manisa, büyükşehir olunca 15 belde daha bu plana dahil edildi. Yani çalışma alanı büyüdü. En son geldiğimiz noktada Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye milletvekillerimizle yaptığımız ziyarette kamu yararı kararını çıkarttık. Haftada en az iki gün imarla ilgili çalışma yapıyoruz. Ayda en az bir defa Yunusemre ve Şehzadeler belediye başkanlarımızın da heyetler halinde katıldığı toplantılar düzenliyoruz. Bu heyetlerle beraber teknik çalışmalar yapıyoruz. Biraz daha meşakkatli bir süremiz var. Yılbaşına kadar hedef koyduk. 5000’lik ve 1000’lik planlarımızı meclise getirmek. Hedefimiz yılbaşına kadar bitirmek” dedi.

Cadde ve sokaklarda yürürken, karşılaştığım dostlarım, “Başkan Cengiz Ergün senin arkadaşın. Bu su faturalarının hali ne olacak” diye soruyorlar. Ben de kendilerine “Başkan yasların çerçevesinde alınması gereken neyse, onu faturalara yansıtıyordur” diyordum. Ama vatandaşın büyük bir kısmını ikna etme şansım çok az oluyordu. İşte Manisa TV’de 2,5 saatlik program çerçevesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bu konuya da açıklık getirdi. Su faturaları üzerinden örnekler veren Başkan Ergün, özetle “KAYSÜ, Katı Atık Yönetim Sistemi Ücretidir. Diğer bir deyişle KAYSÜ eşittir çöp toplama bedelidir. Yönetmelik gereği ilçe belediyeleri adına su faturaları üzerinden tahsilatı yapılmaktadır. Toplanan bedelleri de ilçe belediyeleri kendi meclislerinde belirlemişlerdir. Büyükşehir ve MASKİ ile bir ilgisi yoktur” dedi.

Başkan Ergün ayrıca, yıllık yeniden değerleme oranı kullanıldığında suya yüzde 23 oranında artış yapılması gerektiğini bu yüzden vatandaşın yararına olan TEFE-TÜFE’ye göre yeniden değerlemeyi kullandıklarını belirtti.