Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı bulunan bir çok işyeri Pazartesi gününden itibaren ülkenin normale geçiş süreci için maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etme şartı ile açıldı. 15 ilde devam eden şehirler arası seyahat kısıtlaması da kaldırıldı. İdari veya kısa çalışmada olan kamu çalışanları da 1 Haziran’dan itibaren normal çalışma düzenine geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2,5 aylık İstanbul mesaisinden sonra başkente döndü. Beştepe’de çalışmalarına başladı. Uçaklar iç hat seferlerine başladı. Yani Türkiye yeni normaline dönme çalışmaları içinde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise koronavirüs tehlikesinin kontrol altına alındığını ancak bitmediğini maske takmaya ve bir buçuk metre mesafede açılan kafe ve restoranlarda oturulmasına titizlikle uyulmasını her konuşmasında dile getiriyor. Sağlık Bakanı Koca bugüne kadar yapılan fedakarlıkların boşa gitmemesi için büyük çaba sarf ediyor. Ege’de üç gündür meydana gelen sağanak yağışlar Manisa’nın başta Saruhanlı olmak üzere bazı bölgelerde bağlarda büyük zarara yol açtığı gelen haberlerden anlaşılıyor. Manisa’da bugünden itibaren yağışlar sona ererken hava sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.

ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK ANKARA’DAYDI

Hafta başından beri Söğütaltı kahvesinde görünmeye başladım. İş insanı Aydın Benlişen’den Manisa’da ne olup bittiğini öğrenmeye çalışıyorum. Aydın Benlişen Pazartesi gün bitimine doğru bana “Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşmüş” dedi. “Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’de kurmayları ile makamında toplantı yapmış” ve bana telefondan fotoğrafları gösterdi. Normale dönüş Pazartesi günü Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’te kurmayları ile aynı gün Manisa Milletvekili İsmail Bilen ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bir araya gelip Manisa sorunlarının masaya yatırılması önemli olduğu düşüncesi ile Çarşamba günü takım elbisemi giyerek yeni binasına geçen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’i iş insanı Aydın Benlişen ile ziyarete gittim. Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler’de görüşmeye katıldı. Başkan Ömer Faruk Çelik’e “Bu ne hız, yasaklar kalktı gün Ankara’dasınız” dedim. Başkan Çelik “Pazar gecesi Çevre ve Şehircilik Bakanından görüşme talebime olumlu cevap geldi. Aynı gece atladım Ankara’ya gittim. Kendisi ile görüştüm. Aksilik olmazsa Bakan Murat Kurum Pazartesi günü Manisa’ya gelecek” müjdesini verdi. Bakanın programı bugün yarın belli olması bekleniyor. Başkan Çelik ile bir süre sohbet ettik. Başkan Yardımcıları Ahmet Songüler, Attila Efendioğlu ve Bilal Demir’i de yeni makamlarında ziyaret ettim. Şehzadeler Belediyesi yeni hali ile güzel olmuş. Geniş ve güzel bir odayı Bilal Demir kapmış. Attila Efendioğlu’nun makamı da güzel. Ahmet Songüler Başkan Çelik’e yakın bir odaya yerleşmiş. Ersan Atılgan’ın 1977 yıllarındaki belediye başkanlığı döneminde ben de bu binada başkan danışmanı görevini yapan biri olarak geçmişteki anılarımı canlandırdı. Kısaca Şehzadeler Belediyesi yeni binasında rahat çalışma ortamında hizmet vermeye başladığını gördüm.

BAŞKAN YILMAZ ÜYELERİN SORUNLARINI İLETTİ

Kurumlar normal çalışma dönemine girmeye başlayınca Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile video konferans ile görüşerek üyelerinin taleplerini iletti. 365 oda başkanı ve 61 meclis başkanının talepleri üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Kovid-19'un başladığı ilk günden itibaren Bakan Pakdemirli'nin TOBB ile devamlı istişare içinde bulunduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bu dönemde tarım kredilerinin faizsiz ertelendiğini, üreticilerin ayakta kalmaları için destekleme ödemelerinin erkene çekildiğini ve geleneksel şekilde hayvansal, bitkisel üretim yapan işletmelere faizsiz kredi temin edildiğini, lisanslı depoların 2020'de süresi dolan lisanslarının 1 yıl daha uzatıldığını anlattı.

Bu zor süreçte, bakanlık ve TOBB'un birlikte 2 önemli projeyi hayata geçirdiğine değinen Hisarcıklıoğlu, "Önce, DİTAP projesini ülkemize kazandırdık. Sonra da giderek büyüyen bir soruna dönüşen gıda kaybını ve israfını önlemek üzere harekete geçtik. Gıdanı Koru Kampanyası'nı başlattık. Sektörümüzün daha hızlı büyümesi için 365 oda ve borsamızla birlikte çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, tarımda yerel değerlere sahip çıkılması gerektiğini de kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sürdürülebilir üretim ve gıda arz-talep dengesi açısından küçük aile işletmelerinin varlığıyla, lisanslı depoculuğun öneminin bir kez daha hissedildiğinin altını çizerek, kısıtlama günlerinde fırsatını bulanların şehirleri terk ettiğini, köy nüfuslarının ikiye katlandığını söyledi.

Pakdemirli, tarım ve orman alanında verilen desteklere dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Son 18 yılda, 310 milyar lira tarımsal destek verdik. Tarımsal hasılamızı 7,5 kat artırarak 275 milyar liraya çıkardık. 585 baraj inşa ettik, 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtık. 4,6 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Tohumluk üretimimizi 8 kat, tohumluk ihracatımızı 10 kat artırdık.

Büyükbaş hayvan varlığımızı yüzde 80, küçükbaş hayvan varlığımızı yüzde 51 artırdık. Süt üretimimizi de yüzde 173 yükselttik. Ayrıca 18 milyar dolarlık tarımsal ihracatımız ve 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız ile tarımda net ihracatçı konuma geldik. İhracatımızı nasıl 2, 3, 10 katına çıkartırız, onun altyapısını ve çalışmalarını yapıyoruz."

Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile verilen desteklerle tarımsal üretimdeki artışın büyük bir ivme kazandığına işaret ederek, "Bugün ülkemiz tarımsal gayri safi milli hasılası açısından Hollanda, İspanya Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride bırakarak 48 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa'da lider konumuna gelmiştir. 2018 yılında çiftçimize, 14,5 milyar lira tarımsal destek veriyorken, 2019'da bunu 16,1 milyar liraya, 2020'de ise desteklerimizi toplamda yüzde 52 artışla 22 milyar liraya çıkardık. Bütçemizin de yüzde 55'ini çiftçimize, yani tarımsal desteklere ayırdık." diye konuştu.

Lisanslı depoculuğun, kazancın ve güvencenin hazinesi olduğunun altını çizen Pakdemirli, şunları kaydetti: "Bu kapsamda bugün için depolanabilen ürünler, hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık ve zeytindir. Kuru kayısı, kuru üzüm ve Antep fıstığı ürünlerinin lisanslı depolarda depolanabilmesine yönelik çalışmalarımızda son aşamaya geldiğimizi de belirtmek isterim. Halihazırda lisans alan 91 lisanslı depo işletmesinin toplam depolama kapasitesi yaklaşık 4,8 milyon ton. Hedefimiz 2023'te 140 lisanslı depo işletmesi ile kapasiteyi 8-10 milyon ton aralığına çıkarmaktır."

Bir haftadır gök gürültüsü ile birlikte yağan şiddetli yağmurların tarım arazisine zarar verdi. Manisalı olarak Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de zarar gören üreticileri dinlemesi için Manisa’ya gelmesi iyi olur. Çünkü bağcılar çok dertli.