Telefon dolandırıcılığına karşı bugüne kadar birçok kısa film, broşür, tanıtım toplantısı ve birebir bilgilendirme yapılsa da vatandaş kendisine gelen bir telefonla yıllardır biriktirdiği bütün servetini dolandırıcılara veriyor. Ülke genelindeki bu dolandırıcılığın Manisa'daki boyutlarını Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek açıkladı. Manisa'da 2015 yılından 2016 Haziran ayına kadar toplam 917 kişinin dolandırıcı şebekelerine para kaptırdığını ifade eden Başsavcı Şimşek, 500 kişinin banka veya kredi kartı numarasının ele geçirilmesiyle, 417 kişinin de telefon dolandırıcılığıyla dolandırıldığını bildirdi.
Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa'daki telefon dolandırıcılığı rakamları hakkında bilgi verdi. Özellikle teknolojinin gelişimiyle birlikte bu tür dolandırıcılıkların arttığını aktaran Başsavcı Şimşek, "Çağımız teknoloji çağı. Bu çerçevede kitle iletişim araçlarını özellikle suç işlemeye meyilli ve bu yolla gelir elde etmeyi kendilerine meslek edinmiş olan dolandırıcıların da çok çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ve tipleri var." dedi.
500 KİŞİ KREDİ VEYA BANKA KARTI BİLGİLERİ ALINARAK DOLANDIRILMIŞ
2015 yılından 2016 Haziran ayına kadar Manisa'da toplam 917 kişinin dolandırıcılara kapıldığını dile getiren Başsavcı Şimşek, "Türk Ceza Kanunu 158 ve 245'inci maddelerinde belirtilen banka ve kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçlarından 2015 yılında Manisa'da 381 kişi mağdur olmuş. 2016 yılında ise şu ana kadar bu rakam 136. Toplam rakama baktığımızda 500 kişi bu şekilde dolandırılmış. Bu bahsettiğim suçlar banka ve kredi kartını izinsiz kullanmak. Yani çalıntı, ya da bankamatiğe yerleştirilen düzenekle bilgilerin alınması gibi." ifadelerini kullandı.
‘HESABIN PKK'NIN ELİNDE' DİYENLERE 400 KİŞİ İNANMIŞ
Son zamanlarda dolandırıcıların en çok kullandığı yol olan telefon dolandırıcılığında da benzer rakamlardan bahseden Başsavcı Şimşek, 2015 yılından bu yana Manisa'da 400 kişinin telefon dolandırıcılarına kandığını aktardı. Başsavcı Şimşek, şunları dile getirdi: "Kamuoyunu ve gündemi çok fazla meşgul eden telefon dolandırıcılığı diye bilinen; insanlarının kredi kartlarının, hesaplarının bir şekilde içinin boşaltıldığı suç sistemi var. Bunun verileri de şöyle; 2015 yılında Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na bu konuda 273 tane şikayet oldu. 273 şikayetten 126 tanesi takipsizlikle neticelendi. 84 tanesine iddianame ile dava açıldı. 63 tanesinin de soruşturması hala devam ediyor. 2016 yılında ise şu ana kadar bize intikal eden evrak sayısı 127. 29'una takipsizlik kararı verilirken, 28'ine dava açıldı. 70 dosyanın ise soruşturması devam ediyor."
YİNE UYARDI
Bugüne kadar bu konuda çok fazla uyarı yapıldığını hatırlatan Başsavcı Şimşek, vatandaşları bir kez daha uyarmayı ihmal etmedi. Hiçbir emniyet kurumunun vatandaştan para istemeyeceğini üstüne basa basa vurgulayan Başsavcı Şimşek, şunları aktardı: "Hiçbir emniyet kurumu ya da birimi özellikle kartlı bir telefondan vatandaşları arayarak ‘Terör örgütlerine maddi destek verdiğiniz tespit edildi.' gibi anlamsız iddia ve isnatlarla aramazlar. Bu yolla savcılığın da herhangi bir çalışma sistemi yoktur. Hiçbir savcı da cep telefonundan arayarak herhangi bir vatandaşı suçlamaz. Bu konularda defalarca vatandaşımızı uyarmamıza rağmen maalesef hala büyük bir kısmı kendilerine gelen bu tür telefonlarda paniğe kapılarak kendilerine ait kredi kartlarının kullanılmasına ya da baka hesaplarındaki paralarını bir şekilde transfer edilmesine sebebiyet vererek dolandırılmaktalar. Kesinlikle bu tür telefonlara inanmayın. Vatandaşımız böyle telefonla karşılaştığında en seri şekilde bu durumu emniyet birimlerine bildirmelerinde büyük fayda var. Biz bu suçların yıllardır önüne geçemiyoruz. Bundan sonraki süreçte de temennim vatandaşların daha sağlıklı düşünerek talepleri ciddiye almamaları.
Eğer kişinin terör örgütüne yardımı varsa, savcılık bu kişiyle ilgili sadece soruşturma yürütebilir. ‘Banka hesabındaki parayı şuraya aktar, kerdi kartının numarasını ver' gibi maddiyata yönelik hiçbir şekilde talepte bulunmaz."
MADDİ RAKAM VERMEK ZOR, ÇÜNK܅"
Bugüne kadar mağdur olanların ne kadar para kaptırdığını açıklamanın mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Başsavcı Şimşek, "Ekonomik olarak miktar vermemiz mümkün değil. Bazı vatandaşlar toplum baskısı nedeniyle dolandırıldığı miktarı gizli tutuyor. Çünkü dalga geçilmesinden korkuyorlar. Ancak şu var, ekonomik durumu çok iyi olan, belli bir eğitim seviyesine ulaşmış vatandaşımız dahi bu tür mağduriyetlerle karşılaşabiliyorlar." diye konuştu.
Özel Haber: Burhan AKDEMİR
Editör: TE Bilişim