Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla darbe girişiminin başladığı saatten bu yana yaşanan gelişmeleri aktardı. Manisa Garnizon Komutanı ve Merkez komutanının nasıl alındığını, İl Jandarma Komutan yardımcısının darbenin hangi kısmında yer aldığını anlatan Başsavcı Şimşek, FETÖ/PDY örgütü için ise "Manisa'da özellikle halk da, esnaf da, vatandaş da lütfen kendine gelsin. Bunlarla irtibatı olanlar irtibatlarını kessinler. Dış hain devletlerin bu ülke üzerine uygulamaya çalıştığı plan ve projenin bir figüranı. Benim insanım bunlara artık kanmasın. Onlar dindar da biz dinsiz miyiz?" sözlerini sarf etti.
Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla darbe girişiminin başladığı saatten bu yana yaşanan gelişmeleri aktardı. Makamında düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başsavcı Şimşek, ilan edilen ‘Olağanüstü Hal'le ilgili de bilgilendirmede bulundu.
Darbe girişiminin başlamasıyla birlikte Manisa'da yaşananları anlatan Başsavcı Şimşek "Olay haber alındığı andan itibaren Doğu Kışla'da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Orada bulunan komutan yaşan sürecin emir komuta zinciriyle bir alakası olmadığını, bu nedenle kalkışmaya destek vermeyeceklerini bildirdi." dedi.
JANDARMADA NELER OLDU?
Aynı saatlerde Manisa İl Jandarma Komutanlığı'nda ise İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Mercan'ın izinli olduğunu, olayı duyunca iznini yarıda kesip Manisa'ya dönmek üzere yola çıktığını anlatan Başsavcı Şimşek, "Ancak yerine vekaleten görevi bıraktığı şahsın kalkışamaya destek verdiğini belirledik. Zaten gözaltına alınıp tutuklandı." ifadelerini kullandı
GARNİZON KOMUTANI MANİSA'DA ÖNEMLİ BİR GÖREVE GETİRİLECEKMİŞ
Darbe girişimini hazırlayanların ele geçirilen listesinde Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan'ın Manisa Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı görevinde olduğunu aktaran Başsavcı Şimşek, "Bu durum belgelerle de tescillendi. Ancak kendisi izinli olduğu için vekaleten görevde bulunan Merkez Komutanı Albay Murat Yılmaz kalkışmanın olmasıyla birlikte İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç'i arayarak ordunun yönetime el koyduğunu bildirmiş. Ancak müdürümüz dirayetli bir müdür. Bu nedenle gelen talimata riayet etmeyeceğini bildirmiş." şeklinde konuştu.
KAN DÖKÜLMESİN İSTEDİK
Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç'in, yaşanan gelişmeler üzerine kendisini aradığını belirten Başsavcı Şimşek, Vali Mustafa Hakan Güvençer'in de emniyet müdürüyle bir arada olduğunu söyledi. Savcı Kazım Özsoy'a, Garnizon Komutanı ve Albay Murat Yılmaz hakkında gözlatı kararı çıkarması talimatını verdiğini ifade eden Başsavcı Şimşek, "Güvenlik güçleriyle birlikte Garnizon Komutanlığı'na gidildi. Bahsettiğim olaylar o gece saat 23:30 sıralarında oldu. Ancak komutanlar teslim olmayacaklarını bildirdi. Manisa'da kanlı bir bastırmanın uygun olmayacağını düşündüğümüz için zor kullanmak yerine bina etrafında gerekli güvenlik önlemlerini alarak beklemeyi uygun gördük. Sabah saat 07:30 gibi teslim olacaklarını bildirdiler ve gerisi hepinizin malumu." şeklinde konuştu.
ÖRGÜT ÜYELİĞİNİ KABUL ETMEDİLER
Başsavcı Şimşek, sorulan bir soru üzerine iki komutanın da örgüt üyeliğini kabul etmediğini, ‘Bize gelen emirler doğrultusunda hareket ettik' ifadelerini kullandıklarını belirtti.
1 HAKİM FİRAR ETTİ
Manisa'da düzenlenen FETÖ operasyonlarıyla ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen Başsavcı Akif Celalettin Şimşek, 32 hakim ve savcının hakkında işlem yapıldığını söyledi. Merkezde görev yapan bir hakimin firar halinde olduğunu söyleyen Şimşek, "Alaşehir'de hakkında işlem yapılan 3 hakim ve 2 savcı tutuklandı. Akhisar'da işlem gören 3 hakim ve 2 savcı var, bunların da tutuklanma işlemleri gerçekleştirildi. Turgutlu'da 2 hakim ve savcı tutuklandı. Salihli'de 4 hakim ve savcı işlem görmüştü, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar. Buna itiraz ettik. Manisa merkezde toplam 15 hakim ve savcı hakkında işlem yaptık. Bunlardan 6 tanesi savcı olup 4'ü tutuklandı, 2'si serbest bırakıldı. 8 tane idari yargı hakimi hakkında işlem yapıldı, 5'i tutuklandı, 3'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Merkezde görev yapan hakimlerden bir tanesi de firar halinde. Onun için de yakalama kararı çıkardık." dedi.
‘BU CEMAAT KENDİSİNİ SATMIŞ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ'
Verdiği bilgiler sonrasında FETÖ/PDY terör örgütünün gerçek yüzünün halk tarafından görülmesini istediğini söyleyen Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, "Manisa'da özellikle halk da, esnaf da, vatandaş da lütfen kendine gelsin. Bunlarla irtibatı olanlar irtibatlarını kessinler. Vatanlarının, milletlerinin yanında olsunlar. Bu ihanet şebekesinin amacının ne olduğu ve nereye hizmet ettiğini artık herkes biliyor. Bu adam neden Amerika'da? İnsanlar bunu ne için sorgulamıyor? Fethullah Gülen cemaati dini bir cemaat değil. Bu cemaat kendisini satmış bir terör örgütü. Dış hain devletlerin bu ülke üzerine uygulamaya çalıştığı plan ve projenin bir figüranı. Benim insanım bunlara artık kanmasın. Onlar dindar da biz dinsiz miyiz? " diye konuştu.
ARINÇ'A GÖNDERME; 'HESAP VERECEKSİNİZ!'
Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ‘silahlı terör örgütünün Fethullahçı olduğunu o gece öğrendim, bana ahmak diyebilirsiniz' sözlerine gönderme yapan Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, "Biz Manisa'da 1,5 yıldır bu kişilerle uğraşıyoruz. Biz bu yolda işini son derece güzel, son derece dirayetli yapan Emniyet Müdürümüzü kaybettik. Ne yapmıştı ki? O tarihte de alanda çok güçlüydüler. Düne kadar bunlara destek olan insanlar bugün çıkmış ‘biz ahmakmışız', diyor. Ben böyle bir şeyi kabul etmiyorum. İsim vermeyeceğim, ne demek istediğimi anladınız. Hiç kimse kusura bakmasın. Bu güne kadar bu ülkeye ihanet eden insanların içinde yer alan, bunlara destek olan, suiistimallere göz yuman ve bunların karşısından bize saldıran herkes bunların hesabını verecek. Bunun hiç şakası yok. Bu kadar sıkıntıdan sonra, ‘ben kenara çekileyim', ‘ben seyredeyim demek yok. Herkes hesap verecek. Bunlarla çalışan herkes hesap verecek. Benim tek istediğim ve arzum, gariban memurlarımız ve sokaktaki vatandaşımız bunlardan kopsun." dedi.
OHAL BİLGİLENDİRMESİ
Başsavcı Şimşek, daha sonra ilan edilen Olağanüstü hal ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Olağanüstü halin her ilde ayrı uygulanacağını aktaran Başsavcı Şimşek, Manisa'da bir sıkıntı yaratmayacağını düşündüğünü ifade etti. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Başsavcı Şimşek, "Kimse kesinlikle kimliksiz dışarı çıkmasın. En çok dikkat edilmesi gereken konu bu. Sokağa çıkma yasağının ilan edileceğini düşünmüyorum, olursa da hepimiz için olacak. Kurallara, kanunlara uyduktan sonra olağanüstü halin ekstra bir yaptırımı yok." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim