TÜRKİYE ile Çin arasında imzalanan "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü" çerçevesinde birçok ilde inceleme yapan Çin Tarım Bakanlığı uzmanları, Türk kirazına tam not verdi.
Kiraz üretiminde dünyada lider konumda olan Türkiye, kiraz ihracatını artırmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Kiraz ihracatını arttırmak için yapılan çalışmalar kapsamında yaş meyve ve sebze ihracatçıları, Çin'den gelen bir heyeti ağırladı. Akdeniz İhracatçılar Birliği'nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Çin arasında imzalanan "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü" ile Çin gibi büyük bir pazara kiraz ihracatının önünün açıldığı belirtilerek, bunun dikkatli değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğu ifade edildi. Açıklamaya göre imzalanan protokol gereğince kiraz ihracat sezonu öncesinde Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ uzman yetkililerinden oluşan bir teknik inceleme heyeti, kiraz ihracatçısı firmaların üretim alanlarında ve paketleme tesislerinde incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrol İdaresi yetkilileri Liang Wei ve Kong Ling Bin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri Yalçın Ocak ve Serkan Soykan, Türkiye'de kiraz üretimi yapılan Kocaeli, Bursa, Manisa, Denizli, Isparta, Konya, Niğde gibi illerde incelemelerde bulundu.

TÜRK KİRAZI ÇİNLİLERDEN TAM NOT ALDI
Üretim alanları ve paketleme tesislerinde incelemelerde bulunan Çin heyeti, ayrıca kirazın toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları, paketlenmesi bölümlerini de gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Türk kirazı Çinli heyetten tam not aldı. Çinli yetkililer, Türkiye'de yaptıkları görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini, Türkiye'nin dünyanın en büyük kiraz üreticisi olarak dikkat çektiğini dile getirdiler.
İnceleme sonuçlarını rapor ederek çalışmalarını bu yönde yapacaklarını belirten heyet yetkilileri, daha sonra Mersin'e gelerek AKİB'de Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak ile bir toplantı gerçekleştirdi. Kavak, toplantıda Çin ve Türkiye arasında köklü bir geçmiş olduğundan dolayı sadece ticaret değil, dostluk ilişkilerinin de gelişmesi gerektiğini söyledi. Gıda güvenliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Kavak, bu konuda büyük aşama kaydettiklerinin altını çizdi.
Heyet daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin Zirai Karantina Bölge Müdürlüğü'nde Başkan Kavak ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk ile birlikte değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda Çinli yetkililer, üretim alanı ve paketleme tesislerini beğendiklerini ve Türk kirazını Çin pazarında görmekten, ileriki dönemde Çin Halk Cumhuriyeti'nin kiraz ihtiyacının Türkiye‘deki üreticilerden karşılanmasından memnuniyet duyacaklarını kaydettiler.
AKİB'in açıklamasında Çin ile ihracatın artması için üreticiler de uyarılarak, "Üreticilerimizin Türkiye'de üretimi yapılan üzüm, kiraz, nar, narenciye, kayısı, erik, domates, incir gibi tüm yaş sebze ve meyveleri de kapsayan bu protokolde belirtilen şartlar doğrultusunda ürün yetiştirmeye özen göstermeleri gerekmektedir" denildi.
Editör: TE Bilişim