Kış mevsiminin gelmesi ve kış mevsimine bağlı hastalıkların baş göstermesi bitkisel çaylara olan ilgiyi de arttırdı. Özellikle ıhlamurun kilogram fiyatı 150 TL'ye kadar çıktı. Aktarlar ise bu durumu ıhlamurun kiloya zor gelen, yani hafif bir ürün olmasına bağlıyor.


Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ıhlamurun fiyatı aldı başını gidiyor. Ihlamurun kilogram fiyatı 100 ile 150 TL arasında değişiyor. Manisa'da baharatçı dükkanı işleten Halil Gürcan, ıhlamurun çok rahat toplanamayan ve ancak belli bölgelerde yetişen bir ağaç olmasından dolayı pahalı olduğunu dile getirdi. Ihlamur ağacının özellikle tepelerinde bulunan kısımların alındığını ifade eden Gürcan, "Özellikle Bursa'nın Gemlik ilçesinde ıhlamur ağaçları bol miktarda var. Ancak hafif bir bitki olduğu için kiloya gelmiyor. Bu nedenle de kilosu yüksek fiyatlara çıkabiliyor. Biz de işyerimizde 3 TL'lik, 5 TL'lik paketler halinde satış yapıyoruz." diye konuştu.
Ihlamurun kış mevsiminde direnci arttırmak adına önemli bir bitki olduğunu söyleyen Gürcan, "Birçok kış hastalığına karşı ıhlamur iyi geliyor. Ancak içilirken düşülen bir yanlış var. İçerken gargara yapılarak içilirse boğazda oluşan iltihaplara ve bademciklere de çok iyi geliyor. Faydaları çok fazla. Limonla birlikte de tüketilebilir." dedi.
Ihlamurun herhangi bir yan etkisinin bulunmadığının altını çizen Gürcan bu nedenle vatandaşların güvenle tüketebileceğini aktardı. Gürcan öksürüğü kesen ıhlamurun vücudun demir ihtiyacını da karşıladığını sözlerine ekledi.
Burhan AKDEMİR (Özel Haber)
Editör: TE Bilişim