MANİSA Organize Sanayi Bölgesi tarafından yaptırılan 120 kişi kapasiteli, zihinsel engellilere iş ve misafirhanesinde konaklama imkanı sağlayacak 'Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi'nin hizmete girmesi için Korumalı İşyeri Mevzuatı'nda değişiklik yapılması beklendiği bildirildi. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, mevzuatın değiştirilmesi konusunda Ankara'da ilgili bakanlıklarla ilgili gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi.

Zihinsel engelli bireylerin sosyal yaşama kazandırılması, istihdam sağlanması ve ailelerinin çocuklarını birkaç günlüğüne bırakabilecekleri bir yerin olması amacıyla Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından Yunusemre İlçesi, Keçiliköy Mahallesi'ndeki kendi sınırları içerisinde, "Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi" yaptırdı. İnşaatı biten merkezin faaliyete geçmesi konusunda yaşanan mevzuat sorununu aşabilmek amacıyla yapımı tamamlanan Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi'nde toplantı düzenlendi. Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek ile çeşitli firma yetkilileri katıldı.

"MERKEZDE HEM İSTİHDAM HEM MİSAFİRHANE VAR"

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, burada yaptığı konuşmada, organize sanayi bölgesi tarafından kurulan merkezin Türkiye'de tek ve ilk olduğunu söyledi. Merkezde zihinsel engelliler için hem iş hem de misafirhanesinde konaklama imkanı olduğunu belirten Vali Güvençer, "Bu yapının bir bölümü yakın zamanda mevzuatımıza giren korumalı işyeri yani engelli bireylerin özel şartlarda üretime katılacakları, emeklerini değerlendirecekleri ve karşılığında da ücret alacakları işyerleri statüsünde. Bu merkezde şu an 12 atölye var. Bu 12 atölyemizin her birinde 10 zihinsel engelli bireyimiz çalışacak. Yani 120 zihinsel engelli bireyimiz korumalı işyeri statüsünde, devletin gözetiminde şartlara uygun çalıştırılacak" diye konuştu.

Merkezin misafirhanesinin de bulunduğuna dikkati çeken Vali Güvençer, "Burada merkez bünyesinde çalışan ve dışarıdan gelen diğer zihinsel engelli bireylerimizin gün içerisinde birkaç saat, yıl içerisinde ise azami 30 gün olmak şartıyla barınabilecek" diye konuştu.

"MEVZUATTA SIKINTI VAR"

Vali Güvençer, merkezin resmi bir statüye kavuşması için yaşanan bir sorun olduğunu ve bu sorunun Türkiye'de yeni uygulanan "Korumalı İşyeri Mevzuatı'ndan kaynaklandığını dile getirdi. Vali Güvençer, "Korumalı işyeri, mevzuata yeni girmiş bir kavram. Her bağımsız işletmenin içerisinde bir korumalı işyeri birimi olmak ya da müstakil olarak ticari tüzel kişilik çatısı altında bu işler yürümek durumunda. Buradaki sorun organize sanayi bölgesinin çatı yönetiminin bu zihinsel engelli bireylerimizi başka bir müesse değil kendi yaptıkları tesiste çalıştıracak olmaları. Fiziken bu iş cazip görünüyor. Ama böyle ortak bir çatı yönetiminde böyle bir işin yapılması mevzuatta yok. Bunun için mevzuatta böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu nedenle bu mevzuat değişikliğinin uzmanlarca yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu konu da AK Parti Manisa Milletvekilimiz Selçuk Özdağ konuyla yakından ilgileneceğini, durumu TBMM'de gündeme getirip mevzuat değişikliği konusunda ilgili bakanlıklarla bir görüşme yapacağının sözünü verdi. Biz de Valilik olarak ilgili kurumlarla üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.

Vali Güvençer ayrıca, mevzuat değişikliği oluncaya kadar kolaylaştırıcı bir müdahale ile merkezi faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini de kaydetti.

"İNANIYORUM Kİ SORUN EN KISA ZAMANDA ÇÖZÜLÜR"

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, sorunun çözümü noktasında gereken her türlü çalışmanın içerisinde olacaklarını kaydetti. Türek, "Hepbirlikte en doğruyu bulacağız. Belki ilk etapta misafirhane gibi olan kısmı sonra açabiliriz. Ancak günlük işyeri gibi olan kısımları valiliğimiz ile diğer kamu kurumlarımız ile birlikte hayata geçirebileceğiz. Mevzuat konusunda ilgili bakanlıklardan gelecek uzmanlarla gerekli çözümü bulma noktasında fikir alışverişinde bulunuruz. İnanıyorum ki kolaylıkla çözülür. Yeni bir şey yapmak kolay değil. Ama yeni bir şeyi yapmanın da verdiği mutluluk ve haz hiç bir şey de yoktur" dedi. Türek, Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi'nde, zihinsel engelilere iş olanağı verecek ilk firmanın mobilya ve elektronik ürünler alanında üretim yapan Teleset Fabrikası olduğunu açıkladı.

"FABRİKADA ÇALIŞANLARLA AYNI HAKLARA SAHİP OLACAK"

Teleset Genel müdürü Beyhan Yorgancı da merkezde zihinsel engellilere kolay yapabilicekleri iş imkanı sağlayacaklarını söyledi. Yorgancı, "Merkezde zihinsel engellilerimiz fabrikamız için basit, riski olmayan ve elle yapılabilen ürünler üretecek. Fabrikadaki işçilerimiz ne haklara sahipse engelliler de aynı haklara sahip olacak. Aynı maaşı alacaklar, sigortaları ve sosyal hakları olacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Güvençer başta olmak üzere toplantıya katılanlar merkezde incelemelerde bulundu.
Editör: TE Bilişim