Bakanlar Kurulu tarafından yayımlanan 2017 Yılında Sulama Birliklerince İşletilen Sulama Tesislerinde Uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifelerine İlişkin Karar üzerinden gerek TZOB'a, gerekse Manisa Ziraat Odası'na eleştirilerde bulunan Mesir Sulama Birliği Meclis Başkanı Ahmet Çayırlı, ziraat odalarını pasiflikle suçladı. Çayırlı, "2015'te bu fiyat 1 TL'ydi. 2016'da 2 TL oldu. 2017 için nasıl 5 TL fiyat biçilir? Ziraat odaları buna bir tepki versin." dedi.
BAKANLAR Kurulu'nun 2017 Yılında Sulama Birliklerince İşletilen Sulama Tesislerinde Uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifelerine İlişkin Kararı, 30 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre çiftçi 2017 yılında arazisini dekarı 5 TL'den sulayacak. Ancak bu rakam çiftçiyi zora sokacak gibi görünüyor.
Mesir Sulama Birliği Meclis Başkanı Ahmet Çayırlı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada fiyatın çok yüksek olduğunu dile getirdi. Sulama ücretlerinde 2017 yılı için yüzde 150 oranında zam yapıldığının altını çizen Çayırlı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Manisa Şehzadeler Ziraat Odası'nı suçladı. Çayırlı şöyle konuştu: "Sulama ücreti 2015 yılında dekarda 1 TL, 2016'da 2 TL'ydi. Ancak önümüzdeki yıl için bu rakam 5 TL'ye çıkarıldı. Çiftçi maliyetini düşürmek için isyan ettikçe maalesef yük bindiriliyor. Mazot ve gübre girdileri yetmezmiş gibi bir de su maliyeti çıktı. Mazotta indirim müjdesi dediler ama şuana kadar resmi bir adım yok."
Yanlış tarım uygulamaları yapıldığı fikrine kesinlikle katılmadığını dile getiren Çayırlı, "Biz tarımı doğru yapıyoruz, ancak girdiler yüksek. Mısırın fiyatı düşük, üzümün düşük. Masraflar arttı. Tarım çok sıkıntılı bir döneme giriyor." dedi.
Ziraat odalarının bu duruma sessiz kaldığını iddia eden Çayırlı, "Onların sessiz kalması çiftçiyi üzüyor. Daha aktif olmalarını bekliyoruz. Maliyetlerin bu kadar yüksek olması doğru değil. Doğru üretim yapılmadığını söyleyenler bunları da göz önüne almalı. Sulama birliklerinden ziyade TZOB nezdinde tepki verilmeli. Bir tepki versinler, bakana gidip durumu anlatsınlar. Ama şu ana kadar maalesef herhangi bir adım atıldığını göremedik." ifadelerini kullandı.
Ziraat odalarını pasiflikle suçlayan Çayırlı, "Ziraat odaları daha fazla çiftçiyle iç içe olmalı. O kurumlar sadece aidat toplama yerleri değil. Çiftçinin derdiyle dertlenmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.
Mısırdan desteğin çekildiğini ve pamuğa destek verileceğini hatırlatan Çayırlı, " Pamuk 2005 yılında bırakıldı. Pamukta en büyük sıkıntı kurt. Çiftçinin bu anlamda doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Eğer doğru yönlendirme yapılmazsa pamuktan verim alınamaz. Ayrıca yine ziraat odaları bu konuda çiftçiye destek vermeli ve pamuk toplama makineleri alınmalıdır. Elle toplama devri bitti. Bu nedenle ziraat odaları öncü olmalı." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim