15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk yurt dışı seyahatini Rusya'ya yaptı. Uçak krizinin yarattığı iki ülke arasındaki ciddi sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalabalık bir heyetle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'da bir araya geldi. Dünya basınının yazılı ve görsel yayın organlarının büyük ilgiyle izleyip, anında duyurduğu görüşme, ikili arasında yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Daha sonra iki tarafın heyetleri bir araya gelerek ekonomik ve sosyal konularda uzun müzakereler yaptı. Putin ve Erdoğan basının karşısına geçerek görüşmenin verimli geçtiğini de ifade ettiler.
SURİYE DE MASAYA YATIRILDI
Basın toplantısı sonrasında ülkemizi ilgilendiren en önemli siyasi sorunlardan biri olan Suriye konusunu da masaya yatıran Putin-Erdoğan ikilisi, baş başa bir görüşme daha yaptılar. Bu görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadılar. Zaten bulunmaları da beklenemezdi. St. Petersburg'da gerçekleşen bu görüşmede iki ülke arasındaki gerginlik giderilmiş oldu. Özellikle ülkemizi ilk etapta ilgilendiren turizm ve tarım alanlarında büyük ilerleme sağlandığı anlaşılıyor.
AMERİKA İLE İPLER GERİLDİ
15 Temmuz darbe teşebbüsünü Amerika'da bulunan FETÖ lideri Fethullah Gülen'in yaptığı ortaya çıkınca, Amerika ile Türkiye arasındaki gerginlik ortamında Putin ile Erdoğan'ın görüşmesi dünyada büyük yankı yarattı. Amerika ve Avrupa ülkelerinde dikkatle izlenen bu gelişmelerden sonra ABD Dışişleri Bakanı'nın da yakın bir zamanda ülkemize geleceğini belirteyim.
AMERİKA'NIN HABERİ OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL!
Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında iktisadi konularda Rusya'nın büyük yardımlar yaptığı tarih kitaplarında ifade ediliyor. Yıllardır Amerika müttefikimiz, ama 1960 ihtilalinden beri yapılan darbe ve darbe teşebbüslerinde parmağı olduğu söyleniyor. 15 Temmuz darbe teşebbüsünde de bana göre Amerika suçüstü yakalanmıştır. Dünyayı yöneten Amerika'nın uçan kuştan bile haberi varken, NATO'ya bağlı havaalanlarımızdan kalkıp 15 Temmuz darbesini gerçekleştirmek isteyen uçaklardan nasıl haberi olmaz? Amerika'nın, Ortadoğu Projesi'ni istediği gibi gerçekleştirmek için Türkiye üzerinden çeşitli oyunları sahneye koyduğu görüşü, Devletimiz tarafından da artık biliniyor.
BUNU HEP YAPIYORLAR…
Amerika zaman zaman Türkiye'nin haklı olduğu durumlarda hep yan çizmiştir. 1960 yıllarının ortasında ‘Kıbrıs Meselesi' ortaya çıkınca, o zamanın ABD Başkanı Johnson, ülkemizin Başbakanı rahmetli İsmet İnönü'ye zehir zemberek bir mektup göndermişti. İsmet Paşa da, "Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır" demişti. Bu gün yine aynı durumla ülkemiz karşı karşıya. Bunun farkında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke içindeki çalkantılı durumu bir kenara bırakarak Rusya ile ilişkileri yüksek seviyeye taşımaya çalışıyor. Bu darbe teşebbüsünde ilk arayan ve Türkiye'nin yanında olduğunu ifade eden de Putin olmuştu.
RUS UÇAĞINDA FETÖ PARMAĞI…
Darbe teşebbüsüne kalkışan FETÖ üyelerinin dosyaları önümüzdeki günlerde incelendikçe, Rus uçağının düşürülmesinde de parmakları olduğu ortaya çıkacaktır. Şimdi St. Petersburg'da Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve heyetini karşıladığı muhteşem Konstantin Sarayı'na göz atalım; Televizyonlarda izlediğim kadarıyla görkemli bir sarayda Putin yabancı konuğunu ağırlıyordu. Devletlerin büyüklüğü burada belli olur. Bize gelince, Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni yaparken neler söylendi, neler yazıldı, bir hatırlayalım. "Buna ihtiyaç var mı, yok mu?" diye başta hafızası küçük aydınların oluşturduğu bir grup söylemediklerini bırakmadı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bu kadar şatafatlı olmasının gereksiz olduğunu hep savundular. Bu düşünceye sahip olanlar, Rusya'daki Putin-Erdoğan görüşmesinin nerede yapıldığına bir baksınlar.
DEMOKRASİ NÖBETLERİ MUHTEŞEMDİ…
Türkiye'nin dört bir yanında demokrasi mitingleri yapıldı. Dün gece sonlanmış olacaktı. Ülkemiz büyük badirelerden geçiyor. Türk milleti 7 Ağustos'ta İstanbul Yenikapı'da Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde birlik ve beraberlik mesajımızı dünyaya ilettiler.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğu günden beri iç ve dış düşmanlara karşı her zaman birlik ve beraberliğini koruyacaktır. Bunu başta Ortadoğu Projesi'ni gerçekleştirmek isteyen Amerika olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri de bilmelidir.