Bugün yılın son günü. 2020 yılı felaketlerle dolu geçti. İnşallah tüm bu olumsuzluklar, felaketlerin izleri, salgın hastalıklar, geride kalan yılla birlikte akıp gider. Yeni yılın umutların yeşermesine vesile olması dileklerimle tüm okurlarımın yeni yılını kutlar, 2021 yılının hayırlar getirmesini temenni ederim.

Aralık ayının ikinci yarısına başladığımız günlerden itibaren, her yıl süregelen tartışmalar yeniden başlar. Milli piyangodan tutun, hindi etinin yenilip yenilmeyeceğine kadar bir sürü lüzumsuz tartışmalar yeniden alevlenir. Doğrudur, yanlıştır ben o tartışmaya girmem kim neye inanıyorsa veya inanmak istiyorsa inanır, ona göre de davranır. Her koyun kendi bacağından asılır demiş atalarımız. Elhak! Doğrudur. Yeter ki; toplumun huzurunu bozacak, başkalarını rahatsız edecek ya da vatandaşların hak ve hürriyetini ortadan kaldıracak boyutlara ulaşmasın.

Bana göre bu kabil tartışmaların yararı da yoktur. Milleti kutuplaştırmaktan başka bir işe yaramadığı gibi kötü niyetli bazı kişi ve örgütlere de fırsat doğurur. Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür derler ama biz hala 40 kişinin katledildiği Reina baskınını unutmadık. Orada ölenler sadece saldırganın düşman gördüğü yaşam biçimine sahip olanlar mıydı? Elbette ki hayır. Hatta çoğunluğu evinin rızkını temin etmek için herkes eğlenirken çalışmak zorunda olan, garson, komi, vale, güvenlik görevlisi gibi çalışanlardı.

Ben Diyanetin yerinde olsam hiç bu tartışmalara girmem. Yılın son günü tüm camilerde öğle namazını müteakip, 2020 yılında vuku bulan tüm felaketlerin, musibetlerin, salgın hastalıkların son bulması 2021 yılının sağlık, mutluluk, huzur, refah, barış, kardeşlik ve hayırlar getirmesi, tüm dünyada savaşların, kardeş kavgalarının sona erdirilmesi yönünde dualar eder Allah’a yakarılmasını sağlardım. Dahası ellerinde Diyanet TV gibi bir araç var, hazır sokağa çıkma yasağı da varken 2021 yılını aynı dualar ve temennilerle karşılardım. Herhalde meteorolojinin sağanak yağmur duyurusunu yaptığı günde yağmur duası talimatı vermekten çok daha hayırlı bir iş yapmış olurlardı. Bunun dinimize, mukaddesatımıza aykırı ne tarafı var? Sofraya ne konacağına gelince, yüce kitabımız Kuran-ı Kerimin yasaklamadığı, temiz olduğuna inandığın hangi nimeti koyarsan koy.

2020 yılında akrabamız, yakınımız, dostumuz birçok kişiyi ve şahsen tanımsak da sevdiğimiz, takdir ettiğimiz, saygı duyduğumuz birçok insanı kaybettik. Çok üzüldüklerimiz oldu. Kimileri bu musibeti yendi, günler sonra enkaz altından çıkanlar oldu sevindik. Hep birlikte gördük ki; İnsan hayatı pamuk ipliğine bağlı, bugün varsın yarın yoksun. Öyleyse bu öfke, bu kibir, bu düşmanlık, bu kavga, bu hırs, bu kin niye? Niye?

Yeni bir yıla girmek üzere olduğunuz bugünde benim de tüm dostlarıma, okurlarıma, tanıyan, tanımayan sözümün, sesimin ulaşabileceği herkese tavsiyemdir. 2020 yılının getirdiği musibetlerden, felaketlerden dersler çıkarın. İyi insan olmaya gayret edin. Kendinizi aşın, sadece kendiniz için yaşamayın.

Bardağın hep dolu tarafından bakmaya çalışın. 2020 de boş tarafından bakmanın kimseye yarar sağlamadığını görün. 2021’e umutla girin.

Kaliteli yaşamak için paradan çok sağlığa ihtiyacınız olduğunu idrak edin. Sağlığınızı koruyun, sağlığınıza zararlı alışkanlıklarınızdan kurtulun.

Kişisel çıkarlarınız sizin için elbette önemlidir ama kişisel çıkarlar için başkalarının kötülüğünü istemeyin. Karşılık beklemeden yardım etmenin kerizlik olmadığını anlayın. Adaletli, hakkaniyetli olun, bunların bir gün size de lazım olabileceğini idrak edin. Ahirete göçüp gideceğin gün, boşuna yaşamamışım diyebileceğin defterinde yazılmış güzel davranışların, iyiliklerin olsun.

Ben hayatım boyunca iyi insan olmaya gayret ettim. Başarabildiğim de oldu başaramadığım da ama niyetimin halis olduğuna Allah şahidimdir. Size öğütlediğim bu sözleri, kendin yapabiliyor musun derseniz, yapmaya gayret ediyorum derim.

Şu fani dünyada iyi insan olabilmek için daha yapılabilecek o kadar çok şey var ki; onları yapmak için öyle televizyonlara milyarlık reklamlar vermeye ihtiyacın olmaz. Milyarlık reklamlar da seni kurtarmaz.

Okuyunuz iyi insan olmanın sırlarını öğreniniz. Türkçe okuyunuz ki, doğru anlayıp, doğruyu öğrenebilesiniz.

Tüm aileme, yakınlarıma, dost ve arkadaşlarıma, okurlarıma, yurttaşlarıma ve tüm insanlığa sağlıklı, mutlu, huzurlu, refah içinde, barış içinde, savaşların, kavgaların olmadığı, tüm musibet ve felaketlerin geride kaldığı yep yeni bir yıl diliyorum.

Kalın sağlıcakla….