Covid-19’un yayılmasını önlemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta Cumartesi ve Pazar günü sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Bendeniz 65 yaş üstüne takıldığım ve iki oğlum Gökmen ve Gökhan’ın koronavirüsün çok tehlikeli olduğunu bana inandırdıkları için eşim Nermin Hanım ile evden dışarıya ayağımızı atmıyoruz. “Geçer, geçer bugünler de geçer” deyip evde yaşamımızı titizlikle sürdürüyoruz.

31 kentte giriş çıkışların da daha 15 gün uzatıldığını öğreniyoruz. Ne yapalım dünyayı sarmış bir salgın karşısında devletimizin, milletine karşı aldığı sağlık tedbirlerine uymaktan başka çare var mı? Bendeniz bir ayı aştı evde oturuyor ve terasta Olay Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü Esra Kale’nin yardımlarıyla oluşturduğum çalışma ortamında yaşamımı sürdürüyorum.

GİZLİ KAHRAMANA TEŞEKKÜR

Hafta içi gazetelerim Gökoğlu Kuruyemiş ve Şekerleme marketinden geliyor. Hafta içinde Erdoğan Esentaş günlük, yerel ve ulusal gazeteleri bana ulaştırıyor. Geçen hafta da yazmıştım ama bana her gün muntazam gazete okumamı sağlayan gizli kahramanı unutmuşum.

Her gün sabahleyin kapının önüne gazetelerimi koyan gencin kim olduğunu öğrendim. Yıllardır bizim mahallenin çiçekçisinde part-time çalışan bir gençmiş. Koket Çiçekçilik’in sahibi Mehmet’in yanında hem üniversiteyi okuyan hem de müşterilerden gelen çiçek siparişlerinin dağıtımını araçla yapan Zafer imiş. Kendisini unuttuğum için genç Zafer’e özür borcumu yerine getiriyorum.

CEMAL ALAT BENDEN GEÇER NOT ALDI

Gelelim Cumartesi ve Pazar günü gazetelerimin bana ulaşmasına...

Manisa başta olmak üzere Saruhanlı, Akhisar, Gördes, Gölmarmara, Turgutlu ve Kemalpaşa’ya dağıtım yapan Turkuaz’ın başbayii Cemal Alat geçen Cuma gecesi beni aradı. “Yazını Gökmen abiden öğrendim. Bana biraz gevşek demişsin, Ertuğrul Abi bak yarın ve Pazar günü gazetelerini sabah 10’a kadar eline ulaştıracağım” dedi.

Turkuaz dağıtımın Manisa Başbayii Cemal Alat sokağa çıkma yasağı uygulanan Cumartesi ve Pazar günü gazetelerimi söylediği saatlerde abisi Muharrem Alat ile ulaştırdı ve beni mahcup etti.

Abisi Muharrem Alat “Cemal seni çok seviyor. İlk işimiz Ertuğrul Abinin gazetelerini götüreceksiniz dedi biz de getirdik. Beraber bir fotoğraf çekilelim” dedi. Ben de Cemal’in abisi Muharrem’e “Gel gazeteler de görünsün” diyerek poz verdik. Fotoğrafları Sevil Plater isimli genç kızımız çekti. Ben de kendilerine fotoğrafların oğlum Gökhan’a gönderilmesi ricasında bulundum. Sağ olsunlar gerekeni yapmışlar oğlum Gökhan aradı, “Cemal abi fotoğrafları ve Manisa’da yapılan dağıtımın fotoğraflarını gönderdi” dedi. Cemal Alat! Sokağa çıkma yasağında gazete dağıtımının ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu çileli mesleği 35 yıl gece gündüz yapan biriyim. İşin zor. Benden geçer not aldın Cemal Alat, Cumartesi ve Pazar günkü dağıtım için.

CAMİLERDEN EVDEN ÇIKMA SESLERİ YÜKSELİYOR

Sayın Valimiz Ahmet Deniz’in de medyaya karşı duyarlılığından mutluluk duyuyorum. Valimiz Manisa için bir şans diyorum. Koronavirüs salgını için Manisalıların sokağa çıkmaması için yayınladığı bildirileri her gün evimin yanındaki Derviş Ali Camii’nin hoparlörlerinden dinliyorum. Çok da hoşuma gidiyor.

SOKAKTA VİRÜS, EVDE DEPREM VAR

Gazetelerimi okumaya başlayınca yasak başlamadan İzmirlilerin büyük bir bölümünün Çeşme, Urla, Seferhisar’a akın ettiklerini Yeni Asır Gazetesinin Cumartesi günkü nüshasında okudum. Havalar artık ısınmaya başladı. Yasak kapsamında terasta vakit geçirmeye başladım. Eşim Nermin Hanım kahvemi getiriyor. Darı patlatıyor, çiğdem çitliyorum. Günü geçirmeye çalışıyorum. Pazar günü biraz dinleneyim diyerek yatağıma uzandım. Yatak biraz sağa sola kayar gibi oldu. Önemsemedim. Oğlum Gökhan arayınca öğrendim. Deprem olmuş. 4.1 Kırkağaç yöresinde. Bir yanda koronavirüs bir yanda da 4.1 de olsa deprem. Allah’ım koru bizleri.

KURBANA KADAR EVDEYİZ!

Pazartesi günü gazetelerimi okuyorum. Bilim adamlarının değerlendirmelerini önemsiyorum. Covid-19 salgınında 5 haftayı geride bıraktık. Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap 6 ve 8. haftaların kritik olduğuna değindi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap  “Cumartesinin tablosu bizi umutlandırdı. Tedbirlere uyarsak 2 hafta sonra daha iyi olacak güzel günler bizi bekliyor” diyor.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu haftaki sokağa çıkma kısıtlamasıyla salgında çok önemli bir eşiğin aşılacağını ifade ederek “Ramazan Bayramında çifte bayram yapacağız inşallah” demesi, bende, koronavirüsün ülkemizde görüldüğü ve bizlere konulan sokağa çıkma yasağı açıklandığında Kurban Bayramına kadar evdeyiz düşüncesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması da düşüncemi teyit ediyor.

FUTBOLDA DURUMLAR NE OLACAK?

Koronavirüsten ölenler de var. Tedavi olup kurtulanlar da. Galatasaray ikinci başkanı Abdürrahim Albayrak ve Türk futbolunun imparatoru Fatih Terim de hastalığa yakalanıp kurtulanlardan. Albayrak yaşadıklarını anlatırken göz yaşlarını tutamıyor. Terim de ligde kalan 8 haftanın nasıl oynanması gerektiğini Milliyet Gazetesinde duayen  spor dünyasının ünlü yazarı ve yorumcusu Şansal Büyüka’ya anlatmış;. Okudum. Fatih Terim “İlk maçı Pazartesi oynayan takım ikinci maçını Cuma, Salı günü oynayan takım Cumartesi, Çarşamba günü oynayan takım Pazar günü ikinci maçlarını yapsınlar. Arada üç gün nefes alma ve hazırlanma şansı bulur” diyor. Fatih Terim ayrıca “Baştan beri söylüyorum. Asla şikayet etme şansımız yok. Şartlar böyle. İtiraz etmeden öf pöf demeden oynayacağız. Deplasmana gitme sıkıntı olur mu elbette biraz olur ona da katlanacağız.”

Bakalım Galatasaray’ın İmparator lakaplı hocası Fatih Terim’in bu önerileri Futbol Federasyonu tarafından dikkate alınacak mı?

SOKAĞA ÇIKMAK YASAK!

Koronavirüs tehlikesi geçtikten sonra Futbol Federasyonu maçları nasıl bir plan çerçevesinde oynatabilecek merak ediyorum. Günün akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapacağını öğrenince tv haber kanallarında Başkan Erdoğan’ın açıklayacağı yeni tedbirleri merak etmeye başladım. Bayram sonrası normale döneriz düşüncesinde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Nisan gecesinden başlayan Pazar gecesine kadar sokağa çıkma yasağının uygulanacağını açıkladı. Başkan Erdoğan’ın açıkladığı 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının nasıl uygulanacağı İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge ile belli oldu. Market ve Bakkallar Perşembe ve Cuma günleri sabah 9’dan öğleden sonra 2’ye kadar açık olduğu vatandaşların bu saatlerde yakın market ve bakkallara araç kullanmadan gideceğini öğrenmiş oldum ama ben 23 Nisan ve 24 Nisan’da yine tedbiri elden bırakmadım. Sokağa çıkmadım.

ŞEHZADELER YENİ YERİNDE…

Bu arada Şehzadeler Belediyesi dört gözle beklediği hizmet binasına Pazartesi gününden itibaren geçtiğini öğrendim. Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler “Yılların belediye binasında vatandaşlarımıza hizmet etmeye başladım” dedi. Ahmet Songüler benimle konuşurken makamında Attila Efendioğlu ve Nizamettin Etyemez de varmış. Bana selam gönderdiler.

23 NİSAN’I KUTLADIK

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı koronavirüs kapsamında kısıtlanınca Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik dün çocuklar için Büyükşehir Zabıta önünden başlayarak cadde ve sokaklarda özel araç içinde palyaçolu 23 Nisan gösterisi yaptı. Ayrıca Mehter Takımı da sosyal mesafeye uygun olarak marşlar çalarak şehrin cadde ve sokaklarında sokağa çıkamayan vatandaşlara konser sundu. Gösterileri KitapSaray’ın karşısındaki evimin önünde izledim. Başkan Yardımcıları Ahmet Songüler ve Attila Efendioğlu da Mehter Takımı ile birlikteydi. Teşekkürler Başkan Ömer Faruk Çelik. Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği bu bayramın ilk defa balkonlarda İstiklal Marşını söyleyerek kutladık.

SONGÜLER’DEN BAKLAVA SÜRPRİZİ

Ahmet Songüler mübarek Ramazan ayında tatlı yiyip tatlı bir Ramazan geçirmem için bana baklava göndermiş. Baklavadan tattım. Harika. Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler bambaşka. Büyüklerine salgıda kusur etmemeye özen gösteriyor. Allah razı olsun. Koronavirüsü atlattığımızda ziyaretine geleceğim Ahmet Songüler.

11 AYIN SULTANI RAMAZAN BAŞLADI

Perşembe akşamı sahura kalktım. Orucumu tutmaya niyetlendim. Bugün 11 ayın sultanı Ramazan ayının birinci günü gelin birlikte paylaşalım. Hepimize mübarek olsun.

***

Cumadan cumaya bu kadar. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı tam uygulanacak. Bakalım bu hafta Turkuaz gazete dağıtım bayii Cemal Alat beni yine gazetelerime kavuşturacak mı? Hoşçakalın.