İçimiz dışımız pandemi, koronavirüs, hijyen, maske oldu. Kaç haftadır  yazı konum da buydu. Ne yazayım, spor mu, insan mı, çiçek mi, böcek mi, "Zerrin bu hafta çıkmaz mı acaba bir konu?" derken birden yazımı yazmaya başladım. Kulaklıktan Ebru Gündeş'in Aşık albümündeki birbirinden güzel şarkılarını dinlerken.

"Çıkmaz mı konu" diye kendime sormam birden bana eski çıkmaz sokakları hatırlattı. Sonra düşündüm,  şu anda çıkmaz sokak nerede var diye ama, bulamadım. Sadece en yakın zamanda, Çeşme'ye giderken Ege Üniversitesi Kavşağı'na girmeden yolu kısaltmak için Bornova Topçu Tugayı kavşağından sola dönerek ilerlediğimiz ve şehirlerarası yolcu taşıma şirketinin yolcu indirip bindirdiği tesisinin olduğu yer olan otoban girişine ulaşmak isterken yanlışlıkla bir çıkmaz sokağa girdik. İzmir'de bile' var' dediğim çıkmaz sokak için 'Manisa'da şurada var' diyemedim.

Çocukluğumun geçtiği Yarhasanlar Mahallesi'nin yıllar önceki halini ve şu andaki halini rahatlıkla kıyaslayabiliyorum. Çıkmaz sokaklar o kadar fazlaydı ki tam sayısını hatırlayamıyorum. Şimdi ise her sokak bir caddeye bağlanıyor.

Birbirlerine karşı sorumlu olan insanların, sosyal bir dayanışma içinde bulundukları fiziki bir mekan çıkmaz sokaklar. Bu sokakta tek prensip var; o da başkalarını rahatsız etmemek. Şimdiyse çıkmaz sokak uygulaması apartmanlara da uygulanmakta. Şu an için var olan çıkmaz sokakları insanlar arabalarını güvenle park edecekleri; çocuklarsa  arabaların olmadığı iş saatlerinde oyun parkı olarak kullanıyorlar.

İngiltere’de yapılan araştırmada, en mutlu insanların çıkmaz sokak sakinleri olduğu ortaya çıkmış. O kadar ki, ev alacakların çıkmaz sokakta bulunan ev için yüzde 20 fazla ücret ödemeyi bile göze aldıkları saptanmış. Belki de günümüzde çok tercih edilen siteler bu çıkmaz sokakların modern hali. 

Birçok şarkı sözüne de ilham olan çıkmaz sokaklarını günümüzde insanlar kendilerinde yaratıyor kanımca. Ya dört duvar içindeki sitelerde fiziki olarak ya da hayat telaşından korkularını, özlemlerini, kırılmışlıklarını kendi içinde yaşayıp, kendini insanlara kapatarak, ruhsal anlamda kendi çıkmaz sokağını oluşturuyor. Bazen sokağını o kadar çok seviyor ki, kolay kolay çıkmak istemiyor ve kendini orada o kadar iyi hissediyor, tıpkı eski çıkmaz sokakların insanda yarattığı güven hissi gibi.

Girişi de çıkışı da aynı olan çıkmaz sokakların günümüzde sayıları neredeyse yok denecek kadar azalırken, tüm çıkmazlar bir yola ya da caddeye bağlandı. İnsanların da dört duvarlarından, çıkmaz sokaklarından kurtularak yola çıkmayı başarmaları hiç de zor değil. Yeni değerlerini üretmek, sevgiyi yürekten hissetmek, farkında olmak ve anı yaşamak, dört duvarları yerle bir edebilir.

Kendinizi iyi hissettirecek çıkmaz sokağınızı inşa edin. Edin ama sınırında, dozunda. Öyle bir çıkmaz sokak olsun ki, atacağınız tek bir adımda sizi nefes alacağınız düz ve güzel bir yola çıkarsın. Sevginizle, yüreğinizle, renginiz ve ahenginizle hayatın içinde yer almanız dileğiyle, sevgiyle kalın.