Günlerden Cuma. Sabah saat 10.00 sıralarında üç dönem başbakanlık yapmış beraber siyaset yaptığım Mesut Yılmaz’ın vefat haberi ile yıkıldım. Öğleyin kalktım gazetem Olay’a gittim. Cumartesi günü yazı yazmama adetimi bozarak siyasette beraberliğim olduğu başbakanlık yapan Mesut Yılmaz ile ilgili yazımı yazıp Doğu Caddesinden Aynı Ali kahvesine geldim. Oğlum Gökhan da geldi. Sohbet ederken birdenbire sarsıldık. Oğlum Gökhan “Baba deprem oluyor” dedi. Kendimizi sokağa attık. İzmir’deki dostlarımızdan Metin Gökalp’ı aradık. Depremle ilgili konuştuk. Metin Gökalp Bornova’daki bürosundan merdivenlerden inerek kurtulduğunu söylerken “Hasar büyük” dedi. Televizyon başında deprem haberlerini izlerken depremin Seferihisar merkezli olduğu derecesinin de 6,6 şiddetinde olduğunu öğrendim. İzmir’in Bornova ve Bayraklı semtlerinde binaların bir kısmının yıkıldığını öğrendim.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İZMİR İÇİN SEFERBER OLDU

Cumartesi günü depremle ilgili dostum Cihat Taysi ile görüştüm. Kendisi İzmir’de uzun süre görev yaptığı için deprem ile ilgili gelişmeleri iyi takip ettiğini düşünerek görüş alış verişinde bulundum. Deprem İzmir’de bir hayli hasar yaptığı anlaşılıyordu. Ülkem ve İzmir yaralıydı.

Cumartesi günü depremin İzmir’deki yarattığı hasarı yerinde görmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile beraber Cihat Taysi, Sedat, Mehmet ve Kaptan Anıl ile yola koyulduk. Başkan Cengiz Ergün önde bizde arkalarında Bornova’da depremden yerle bir olan Doğanlar ve Rıza Bey Apartmanlarının bulunduğu bölgeye gittik.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün depremin olduğu anda Manisa ve ilçelerinde depremde herhangi bir can ve mal kaybı olmadığını öğrendikten sonra devreye girip başta İtfaiye Daire Başkanlığı olmak üzere Fen İşleri, Yol Daire, MASKİ ekiplerine talimat vererek acilen tüm ekiplerin araç ve gereçlerle birlikte İzmir’e hareket etmeleri talimatını verdiğini öğrendim. Deprem bölgesine en yakın olan Manisa Büyükşehir Belediye ekiplerinin intikal ve olaya en erken müdahale ettiğini de öğrendim. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Bornova’da Migros’un arkasındaki Doğanlar Apartmanının yerle bir olduğu bölgeye intikal ettik. bir baktım bu alanda Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri daha doğrusu büyükşehir belediyesinin depremde yardım elini uzatacağı ekipleri oradaydı. Genel Sekreter Aytaç Yalçınkaya, Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Uğur enkaz kaldırma arama ve kurtarma çalışmalarının başındaydı. Ancak basının gözünden kaçan bir şey daha vardı. Bu yukarıda belirttiğim dairelerinin haricinde Manisa Büyükşehir Belediyesinin diğer dairelerinde çalışan gönüllülerde bu ekibin içinde vardı. Bu gönüllülerin içinde memleketinde izinde olan Belediye Destek Hizmetleri Daire Başkanı Metin Memiş de vardı. Manzara kötüydü. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün İtfaiye Daire Başkanı Gürhan İnal’dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Başkan Ergün çalışan ekibe moral verdi. Çalışmaları yerinde inceledi. Manisa Büyükşehir Belediyesinin İzmir’deki deprem bölgesindeki canını dişine takarak can siparene gece gündüz çalışmaları ulusal yazılı basın ve televizyon kanallarında geniş şekilde yer aldı. Bu çalışmaların ayrıntılarını ve İtfaiye Daire Başkanı Gürhan İnal’ın ekibi ile birlikte yaptığı kurtarma çalışmalarının ayrıntılarını yarın paylaşacağım.