MANİSA İl Emniyet Müdürlüğü il genelinde trafik akışının yoğun olduğu yerlerde kurallara uygun park edilmeyen araçların trafik güvenliğini olumsuz etkilediğini, yayaların güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, vatandaşların park lambalarını yakarak ikinci sıraya ve tek yönlü yollarda yolun soluna park etmelerinin veya duraklama yapmalarının yasak olduğunu belirtti.
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, "İlimiz genelinde trafik akışının yoğun olduğu cadde ve tek yönlü yollarda yolun sol tarafına veya taşıt yolu özerinde kurallara uygun park etmiş araçların çıkmasına engel olacak şekilde park etmenin veya duraklamanın hem trafik akışını ve trafik güvenliğini olumsuz etkilediği, hem de yayaların güvenliğini tehdit ettiği bilinmektedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun "Duraklamanın yasak olduğu yerler" üst başlıklı 60. Maddesinin G Bendinde "Duraklayan veya park edilen araçların yanında duraklamak yasaktır" ve "Park etmenin yasak olduğu yerler ve haller"üst başlıklı 61. Maddesi G Bendinde "Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak şekilde (çift sıra) park etmek yasaktır" hükmü bulunmaktadır.
Belirtilen hükümler gereği araçların karayolu üzerinde sadece park etmelerinin değil aynı zamanda duraklamalarının dahi yasak olduğu açıkça görülmektedir. Vatandaşlarımızın dörtlü diye tabir edilen park lambalarını yakarak ikinci sıraya ve tek yönlü yollarda yolun soluna park etmelerinin veya duraklama yapmalarının yasak olduğu, bu şekilde trafik kural ihlali yapanların araç plakalarına 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 61/l g maddesi gereğince (92) TL trafik idari para cezası tutanağı düzenlenmektedir. Ayrıca belirgin şekilde trafik düzenini ve trafik güvenliğini etkilediği görülen ve sahibi bulunmayan, yasak yerlere park eden araçlar çekici marifetiyle çekilmektedir.
Bununla birlikte, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği incelendiğinde, kural ihlali yapan araç sürücülerinin veya araç maliklerinin uyarılması, yapmış olduğu kural ihlalini bir daha yapmaması şeklinde telkinde bulunulması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.
Trafik Denetleme ve Düzenleme hizmetlerinde görevli personel tarafından yapılan denetimler vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek adına yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda kararlılık ve azimle devam edecektir." İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim