Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin (TARİŞ) kuru üzüm fiyatlarını açıklamaması üreticilerin tepkisine neden oluyor. Birçok siyasinin de duruma tepki göstermesine rağmen TARİŞ'in hala bir açıklama yapmaması üzüm üreticilerini zor durumda bıraktı. TARİŞ'in Manisa Depolarında üzümlerini teslim etmek için bekleyen üreticiler fiyat belirsizliğinin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.
TARİŞ'in üzüm alımlarına başladığını kaydeden üretici ortaklar, hala fiyat açıklanmamasından şikayet ederek fiyatların neden açıklanmadığı konusunda kendilerinin de bir bilgisi olmadığını ve piyasanın çok bozuk olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl 6-6,5 TL'den TARİŞ'in üzüm aldığını kaydeden üreticiler bu fiyatlarla kullandıkları ilaç parasını bile çıkaramayacaklarından dert yandı.
TARİŞ'in 40 yıllık ortakları olan üreticiler üzümleri getirmeye başladıklarını ve alındığını ancak fiyat belirsizliğinin hala devam ettiğini anlatırken bir üretici de TARİŞ'in elinde çuval olmadığı için dünden beri TARİŞ Deposunda çuval beklediğini anlattı.

"FİYAT NEDEN AÇIKLANMIYOR?"
TARİŞ'in bir diğer ortağı olan üzüm üreticisi Murat Malta, "Şu anda dışarıda özel sektörde tüccarlarda kuyruklar var. Geçen yıl 6,5 TL fiyat açıklayan TARİŞ bu yıl fiyat açıklamıyor. Niye açıklanmıyor? Ona göre çiftçi TARİŞ'e mi verecek, dışarıya mı verecek bir karar versin. İki de bir devletten para istiyor. Kapansın o zaman TARİŞ. FİSKOBİRLİK, TMO, Tarım Krediler onların üzerinden devlet onlara versin bypas etsin TARİŞ'i. 2002 yılında TARİŞ'in 2 trilyon borcunu sildi bu hükümet. Devlet daha ne yapacak. 70 milyonun parasını harcıyor. 2002 yılındaki o 2 trilyon 70 milyon insana mal oluyor. Benim cerememi bir başkası ne diye çeksin. 15 seneden beri yukarıdaki yöneticiler aynı. ABD de bile 2 yılda bir başkan değişiyor. Bizimkiler sağolsunlar bir gelen bir daha gitmiyor" dedi.

"TARİŞ'E KAYYUM ATANSIN"
Ortaklar arasında TARİŞ'in kendisinden alışveriş yapmayan ortakların üzümlerini almayacağı yönünde söylentiler olduğuna dikkat çeken Malta, "Burası Türkiye Cumhuriyetinin en güzide kurumu TARİŞ. Ayıptır, ben bir ton kuru üzüm getirdim, üzümüm alınacak mı alınmayacak mı belli değil. Ben yaklaşık 100 ton üzüm çıkarıyorum. Sen bir ton alamıyorsan bu kurumu kapat git ‘Biz bu işi yapmıyoruz' de. Bakkalcı dükkanı olmuş burası. Sen geçen sene 6,5 TL'den üzüm al gel bu sene fiyat belli değil. Ne olacağı hiç belli değil. Üstüne işletme maliyetini koy, 7 liradan pazarını bul sat. Eğer bulamıyorsan pazarını da girme bu işe. Zarar ettirme bu kurumu o zaman. Duyuyoruz ki 60 trilyon mu 20 trilyon mu geçen senenin üzümü duruyormuş. Buraya bir tane kayyum atansın. Devlet buraya kayyum atasın. Burası şimdi özelleşti. Yarı özel yarı devlet. En azından paralar boşu boşuna çarçur olmasın günah. Devlet de destekleyecekse tarım kredilerle, TMO'larla çiftçiye müdahale kurumları var onlarla müdahale ettirsin. Biz yıllardan beridir TARİŞ'e getiriyoruz. Bir şey olmuyor buradan. Çiftçinin bir tek atımlık kurşunu var. Koca sene ne çalıştın o. Şimdi harmana çıkıyoruz. Tüccarın bağlantısı belli kim daha ucuza alırız diye bakıyor. Ondan sonra çiftçi öyle oluyor, böyle oluyor. Yanlış tarım politikaların sonucu bunlar" dedi.
Editör: TE Bilişim