MANİSA'NIN en önemli tarım ürünü olan üzümün çilesi bir türlü bitmek bilmiyor. Afetler, piyasa simsarları, fiyat belirsizlikleri, rekolte bilmeceleri derken üretici şimdi de TARİŞ depolarına üzüm koyamamaktan şikayetçi. Emekli öğretmen olan ve uzun yıllardır çiftçilik yapan Naci Duygulu, TARİŞ'e sezon başında 5 ton üzüm getireceği taahhüdünü verdiğini, ancak ürünün toplamda 5 bin 452 kilo geldiğini söyleyerek fazlalık olan 452 kilo üzümünü TARİŞ depolarına koyamadığını iddia etti. Üreticinin doluluk iddiasıyla kullanamadığı depolarda geçmiş yıllardan kalan ve küflenen üzüm çuvallarının olduğu ortaya çıktı.
FAZLA GETİRDİN DEYİP ALMADILAR
Emekli öğretmen olan ve uzun yıllardır çiftçilik yapan Duygulu, 1972 yılından bu yana TARİŞ'e üye olduğunu söyledi. TARİŞ'e sezon başında 5 ton üzüm getireceği taahhüdünü verdiğini, ancak ürünün toplamda 5 bin 452 kilo geldiğini ifade eden Duygulu, "Getirdiğim üzümün 452 kilosunu fazla olduğu gerekçesiyle kabul etmediler. Ancak baktığımızda depoda geçen yıllardan üzüm kaldığını görüyoruz." şeklinde konuştu.
FİYATLARLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILMADI
Deposu olmadığı için üzümünü TARİŞ'in deposuna bıraktığını aktaran Duygulu, fiyatlarla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını, üzümünü sadece depoya bıraktığını ve satmadığını dile getirdi. TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker'i de eleştiren Duygulu şöyle devam etti: " Başkan hem fiyatlar konusunda, hem de geçen yıldan kalan üzümlerin neden satılmadığı konusunda bilgi vermeli. Uzun yıllardır kendisi bu görevde. Kendisi Alaşehirli olmasına rağmen Manisa'da bile oturmuyor. Depoda kalan üzüm zamanında değerlendirilse ihraç bile edilirdi. Ancak şuanda bu üzümden ancak sirke olur."
BAKANLIK TARİŞ'i KONTROL ETSİN
Zamanında Yuntdağı'ndaki 36 köyü örgütleyip Yuntdağı Kalkınma Kooperatifi'ni kurduğunu söyleyen Duygulu, "Kooperatifçiliği iyi biliyorum. Bu yönetimin değişmesi gerekiyor. Bu işler böyle olmaz. Bakanlık kontrol etsin. Burada işlerin ne şekilde yürüdüğünü araştırsın." diye konuştu.
OKUL ÜZÜMÜ PROJESİ "ÜZÜM YOK" DİYE SONA ERDİRİLMİŞTİ
AK Parti Hükümeti'nin geçtiğimiz yıl başlattığı ve üzüm stokunun tükenmesini neden olarak gösterdiği için sona erdirdiği "Okul Üzümü" projesinin tamamını karşılayabilecek miktardaki üzüm TARİŞ depolarında yatıyor. 490 Manisalı üreticinin ortağı olduğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TARİŞ), bu üzümleri çürütmektense projeye hibe etseydi, hiç olmazsa çocuklar üzüm yemiş olurdu.
Editör: TE Bilişim