Hayatımızı tümüyle etkileyen Kovid19 virüsüyle tanışmamızın tarihi olan 11 Mart 2020'den bu yana neredeyse dört ayı bitiriyoruz. Öyle bir virüs ki, tüm dünya ülkelerini alaşağı etti. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Rusya, Hindistan, İngiltere, Peru, Şili, İspanya, İtalya, İran, Almaya ve Meksika en çok etkilenen ülkeler sıralamasında yer alırken, Türkiye bu ülkeleri takip eden ülke oldu. Virüsle mücadeleye önem veren ve tehlikenin farkına erkenden varan ülkeler bu pandemi sürecini en iyi şekilde yönetmeye çalışarak kayıp ve vaka sayısını en aza indirgemeyi başardı.

Türkiye'de de yetkililer virüsle mücadele planını çok geciktirmeden uygulamaya geçirerek, 81 ile dağılan koronavirüsün yayılmasının önlenmesi için bir dizi önlem aldı. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi; halktan zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları istenirken, birçok şirket ve kurum da evden çalışma sistemine geçti. Ülke genelinde bütün ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitim ve öğretime ara verilerek uzaktan eğitim verilmeye başlandı. Ayrıca uluslararası havayolu taşımacılığında geniş çaplı bir azaltmaya gidilirken, ülke içerisindeki karayolu yolcu taşınmasında da kısıtlamalar devreye sokuldu. Son olarak 3 Nisan tarihinde sokağa çıkma yasağı 20 yaş altındakileri de kapsayacak şekilde genişletildi. Büyükşehirler ile Zonguldak’a giriş çıkışlar zorunlu haller dışında kapatıldı.

Ülkemizde hala tam anlamıyla kontrol atına alınamadı, yeni vakalar çıkmaya devam ediyor belki ama vaka sayısı ve vefat eden sayısının çok çok daha fazla olmasının önüne geçilmiş oldu. Alınan önlemlerin bu noktada ne kadar etkili olduğu da ortaya çıktı. Birkaç kez sürecin yönetilmesinde aksilikler yaşansa da yine de virüsle mücadele planımız işe yaradı.

Ülke genelinde alınan önlemler ve getirilen yasaklar Manisa'da da uygulanırken, maskeyle yaşamaya alıştık, sosyal mesafeye ve el hijyenine daha bir önem verir olduk. ‘Hepsi bizim sağlığımız’ için diyerek kurallara uymaya çalıştık, çalışıyoruz.

Bu önlemler çerçevesinde medyada da bir dizi önlem alındı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü yerel basın için nöbet sistemini getirerek, Manisa ili merkezinde toplam sayısı 6 olan gazete, haftada 2 gün olmak üzere 2’li olarak okuyucularına ulaşıyor. Yoğun bir tempoda çalışan basın mensupları için bu biraz nefes alma dönemi oldu aslında. Basın İlan Kurumu İl Müdürlüğü ayrıca basın çalışanlarının sağlıklarını düşünerek, dezenfektan ve maske dağıtımı da gerçekleştirdi. Öte yandan çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hizmetin aksamadan düzenli bir şekilde yürümesi için yoğun çaba sarf etti. BİK Manisa Şubesi’ne teşekkür borçluyuz. Yerel gazetelere, iyi bir ekip çalışması örneği sundular.

Evet. Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Yetkililerin virüsle mücadele kapsamında aldığı kararlara ve getirdiği yasaklara harfiyen uyarsak tek bir vakanın bile yaşanmayacağı günleri kolaylıkla göreceğiz. Yeter ki, maskemizi takalım, sosyal mesafemize dikkat edelim ve el temizliğimize özen gösterelim.

İnsanoğlu olarak her durumda ve her şeyle yaşamaya çabuk alışıyoruz ama böyle yaşamaya alışmak bir kenara, bu virüsü elbirliğiyle kökten öldürelim ki; sağlığımız yerinde, sevdiklerimizi doyasıya kucaklayacağımız günlere bir an önce kavuşalım. Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle.