Dün gece  televizyon başında ABD Başkanı Trump’ın peşpeşe attığı paspaye tivitleri ile sarsıldım. Güya ABD ve NATO’da müttefikiz. Suriye sınırındaki durum ortada. Fırat’ın doğusunda PYD, YPG’ye çöreklenmiş durumda. Ülkemize büyük tehdit oluşturuyor. ABD Başkanı Trump bunu yediği ekmek gibi biliyor.

Bir eli tetikte olan Mehmetçik, siyasi iradenin talimatını bekliyor. Riskli bir operasyon ile karşı karşıyayız. ABD bizi ekonomi ile hizaya getiremez. Hazırlıklar sürüyor. Şubat ayına kadar operasyon gözükmüyor. Diplomatik kanallarda arıza olursa Cumhurbaşkanımızın dediği gibi “Bir gece ansızın gelebiliriz.” Suriye sınırında uygulanabilir.

 Nereden nereye geldik. 9 yıl önce Suriye’yi baştan aşağı dolaştım. Güzel günlerdi. Suriye halkını ayrı tutuyorum. Bizlere sevgi ve güvenleri var. Baba Esat gibi oğlu da güvenilir çıkmadı. Terör örgütlerini ülkesinde barındırdı, yeşermelerine neden oldu. Yıllardır terör örgütleri ile mücadele eden Türkiye, ABD başkanının ekonomi tehditine pabuç bırakmaz. Suriye de gereken dersi verir.

SURİYE’Yİ GEZDİĞİM GÜNLER

2010 Temmuz ayında düzenlenen fuara katılanlarla Halep’e doğru yol alıyoruz. Ali Filizkan fotoğraf çekmekle meşgul. Suriye’nin ilk büyük kenti Humus’tayız. Sanayi ve ekonomisi ile öne çıkan bir kent. Yolumuza devam ediyoruz. Halep’teyiz. Büyük bir bölümü 15.yüzyılda yapılan Ortadoğu’nun en uzun çarşısını geziyoruz.

Çarşının uzunluğu 18 kilometre. Manisa heyeti ile çarşıyı dolaşıyoruz. Tarkan Kayhan yanımdan ayrılmıyor. Esnaf genel olarak turistik eşya ile halı, kilim, giysi, dokuma, el işleri ve baharat satıyor. Halep’te Türkmen nüfusunun olması Arap esnafının Türkçe konuşuyor olması bizim alışverişimizi kolaylaştırıyor.

37 derece sıcaklıkta geziyoruz. Ticari görüşmelere tanık oluyoruz. İlişkilerimizin bahar havası olduğu yıllardan bugünlere gelmek gerçekten üzücü. Ortadoğu’da oyun içinde oyun çeviren ABD, Rusya, İhgilizlerin sinsi oyunları ile en uzun sınıra sahip olduğumuz Suriye ile savaşın eşiğindeyiz. ABD ikili oynuyor.

Rusya’nın durumu bugün yarın belli olacak. Olası operasyonda hava sahasını açıp açmayacağını göreceğiz