Başkent siyasetinde ‘Tuğrul Türkeş Depremi' yaşanırken, AK Parti Genel Merkezi'nde kurulan ekipler il il dolaşmaya başladı. Geçen hafta içinde Manisa ilinde de iki ekibin ayrı ayrı çalışma yaptığını öğrendim. Ekiplerin, Milletvekili sıralamasından tutun da, teşkilatın durumu hakkında bilgilerle Başkent'e döndükleri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na rapor sunacakları konusunda bilgilendim. Ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış, onu zaman gösterecek.
ANKARA HATTI KENDİ VEKİLİNİ İSTİYOR
Başkent'ten gelen ekiplere yeni yüzlerden oluşacak Milletvekili adayları istendiği, bu isteğin hem teşkilatın hem de vatandaşların arzusu olduğu ifade edilmiş. Bilhassa Ankara hattında bulunan Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Kula ve Selendi bölgesi partililerinin, kendi içlerinden bir Milletvekilinin listede olmasını açık açık ifade ettikleri yönünde bilgiler var. Bu hat üzerinde, Manisa AK Parti'nin takım kaptanlığını Hüseyin Tanrıverdi'nin yapmasını isteyenlerin sayısının da yüksek seviyede olduğu görülüyor. Manisa'da teşkilatlara ve AK Parti'ye oy verenlerin düşüncesi böyle olsa bile 7 Haziran'da parlamentoya giden Recai Berber, Uğur Aydemir, Selçuk Özdağ ve Murat Baybatur'un da haklarını yememek gerekiyor.
YALÇIN VE TANRIVERDİ İSİMLERİ KONUŞULUYOR
Bu 4 Milletvekilinin hangisini liste dışı bırakabilirsiniz? Bana göre çok zor. Genel Merkez'in tutumu önemli. AK Parti Manisa'da oylarını arttırarak bu seçimde eski günlerine dönmek istiyor. Böyle bir siyasi ortamın da mevcut olduğuna inanıyorlar. Yeni yüzler arasında da başta Hikmet Oray Yalçın'ın öne çıktığını dillendirenler çok. Burada en önemli isim Hüseyin Tanrıverdi'nin tekrar takım kaptanlığına getirilip getirilmeyeceğidir. Tanrıverdi, geçen hafta Ankara hattını dolaştıktan sonra Manisa merkezinde de nabız yokluyor. Üç dönemlik Milletvekilliği sırasında Hüseyin Tanrıverdi'nin Başkent'te herkese kapısını açık tutmasının şansını arttırdığını söyleyebilirim.
ZAMAN KISA
Her parti için geçerli olan zaman kısa. AK Parti 12 Eylül'de büyük kongreye gidecek olmasına rağmen Milletvekili listelerinin hazırlıklarına başladığı da bir gerçek. Çünkü, 14 Eylül'de Milletvekili listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na verilmesi gerekiyor. Her parti 7 Haziran seçimlerine girdikleri listelerde elbette bazı değişiklikler yapacak.
Ben, liste değişikliği oranlarının yüksek olma ihtimalini zayıf görüyorum.